Europeiska politiker försöker hitta sätt att lägga skatt på internet. Något som USA:s president Donald Trump ogillar. Nu hotar han att slå tillbaka.

Den franske president Emmanuel Macron har lagt fram ett förslag om skatt på digitala tjänster som i första hand kommer att drabba amerikanska internetbaserade företag som Facebook och Amazon. Detta ogillas av Vita huset.

“Om någon börjar beskatta internettjänster, borde det vara tjänster i deras hemland inte USA. Vi kommer att vidta betydande motåtgärder mot Macrons dåraktighet inom kort”, skrev Trump på Twitter på fredagen. ”Jag har alltid sagt att amerikanska viner är mycket bättre än de franska!”

Senare sa president Trump till reportrar i Ovala rummet att skatteförslaget är fel väg att gå och att han hotar viktiga franska exportvaror.

“De borde inte gjort detta”, sa Trump. “Jag har talat om det för dem. Jag sa, gör det inte, för om ni gör det kommer jag att lägga tull på era viner.”

Besked om motåtgärder kommer snart

Beskedet om vilken motåtgärd USA vidtar mot den franska skatten på digitala tjänster kommer snart. ”Det kan bli på vin, men det kan också bli på något annat.”

Trump och Macron talade med varandra på telefon under fredagen och diskuterade den nya internetskatten och dagordningen för nästa toppmöte med G7, meddelade Vita husets presstjänst.

Vita husets talesperson Judd Deere sa att USA är ”mycket besviken på det franska beslutet att införa skatt på digitala tjänster på amerikanska företags och arbetares bekostnad. De ensidiga franska åtgärderna verkar rikta sig mot innovativa amerikanska teknikföretag som förser marknaden med tjänster i en viktig sektor av ekonomin.”

Macron tar upp internetskatt på G7-möte

Macrons talesperson sa att den franske presidenten ”understryker att G7-mötet kommer att bli en viktig möjlighet att föra frågan om internationella skatter på digitala aktiviteter framåt, vilket ligger i vårt gemensamma intresse. Vi behöver fortsätta arbetet för att nå en bred internationell uppgörelse.”

USA är den klart största exportmarknaden för franska viner och andra alkoholhaltiga drycker, och denna export är Frankrikes största efter flygindustrin, rapporterar Reuters.