Det var en självsäker och stridslysten partiledare för Kristdemokraterna som talade i Almedalen på lördagskvällen.

Ebba Busch Thor läxade upp Socialdemokraterna, islamisterna och feministerna.

Parallellsamhällen

”Tystnadens tid ska vara förbi” sa hon om hedersrelaterat förtryck och parallella samhällsstrukturer. Som exempel gav hon en tjej i en kommunal skola i Angered som trakasseras därför att hon inte bär slöja.

– Islamisterna är två steg före januaripartierna, summerade hon.

Vardagsfeminism

– Grunden för den kristdemokratiska jämställdhetspolitiken är en flexibel föräldraförsäkring så föräldrar kan hitta den lösning som passar just dom. Om feminism ska kunna vara en verklig rörelse för jämställdhet, ja då behöver vi sannerligen en ny feminism. Vi kvinnor behöver inte fler pekpinnar, utan färre. Och fler reformer som hjälper det stora flertalet av oss. Vi behöver inte en elitfeminism, vi behöver en vardagsfeminism som funkar för alla.

(S)mutskastning

– Socialdemokraterna kan titta på min ryggtavla när jag går ut, det är så en ryggrad ser ut! Det sa Ebba Busch Thor till publikens jubel sedan hon fördömt den smutskastning och brunsmetning som S bedriver. Och som C och L fallit för.

Efter det satte KD-ledaren hopp till den nye L-ledaren Nyamko Sabuni som fått känna av smutskastningen.

– Bryt upp! Du vet att Stefan Löfven inte är rätt man att leda Sverige. Ni har makten att förändra! Det måste inte bli tre år till med Löfven. Det går att ge Sverige en ny regering redan i höst!

KD har en maktstrategi

Talet visar att KD-ledningen har en strategi. Genom att inleda samtal med Jimmie Åkesson, det som dominerat Almedalen i år (även om deras lunch ägde rum i Stockholm), och vädja till Liberalerna att ”komma hem” till borgerligheten, vill Ebba Busch Thor bygga ett nytt regeringsalternativ gentemot de rödgröna. M, KD och L skulle med stöd av SD nå 174 mandat i dagens riksdag mot 175 för S, V, MP och C.

Och inför nästa val skulle en sådan uppställning kunna ge Sverige en icke-socialistisk regering.

Ebba Busch Thor är på offensiven. Men det är högst tveksamt om M och L kan uppbåda samma tåga.