Jimmie Åkesson står för största ökningen, Annie Lööf för största raset i den mätningen av förtroendet för partiledarna inom näringslivet som Ipsos gör för Dagens Industri.

I näringslivet märks en attitydförändring gentemot Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson är den partiledare vars förtroende ökar mest i Ipsos årliga förtroendemätning bland företagsledare i bolag som omsätter 10 miljoner kronor eller mer.

Åkesson har nu stort/mycket stort förtroende hos 35 procent av näringslivets vd:ar och ägare. I april förra året hade han 25 procent.

I motsatt riktning går Centerledaren Annie Lööf. Hon har minskat i tre år i rad och i år har hennes stöd närmast halverats. 32 procent har stort/mycket stort förtroende för henne nu, medan det var 67 procent för två år sedan.

Raset för Lööf är ”anmärkningsvärt” enligt Ipsos. Statsvetaren Jonas Hinnfort säger till Dagens Industri (betalvägg) att Lööf ”personifierar ett svek mot drömmen om en ny alliansregering”.

Högst förtroende har Ulf Kristersson på 69 procent och Ebba Busch Thor på 68 procent.

Långt efter kommer Stefan Löfven med 22 procent. Också Liberalerna som var inne i ett partiledarskifte när mätningen gjordes ligger på Löfvens nivå. Förtroendet för V och MP är nästan obefintligt.