Fyrtio anlagda bränder sedan i april – och tio denna vecka. Under fredagen utbröt nya bränder i småländska Högsby.

Högsby kommun har drabbats av en våg av anlagda bränder. Sedan april har 40 skogsbränder uppstått utan naturlig förklaring i området tre mil sydväst om Oskarshamn.

– Vi upptäckte att det inte fanns någon naturlig orsak till dem. Det hade inte varit något åskoväder eller så i de områden där de uppstått, säger Ingemar Idh, räddningschef i Mönsterås och Högsby kommun till Aftonbladet.

– Det är ofta inte bara en utan flera brandplatser som är spridda på olika sätt. Sedan har vi sett att bränderna är mer intensiva än vanliga skogsbränder och troligtvis har man använt sig av någon vätska.

– Vi kämpar på med näbbar och klor för att släcka bränderna men personalen blir väldigt tärda, säger han.

Den brand som startades natten mot torsdag 25 juli orsakade brand 50 meter från en fastighet.

Kvinnan som slog larm upptäckte branden i en stor rishög på ett kalhygge brann kraftigt, alldeles i närheten av hennes hus.

– Hade vi sovit vet man inte vad som hade hänt, säger hon till SVT.

Hennes granne berättar att de börjat hålla koll på okända bilar och personer som rör sig i området.

– Jag är orolig. Tidigare har det varit längre in i skogen. Det närmar sig nu, säger kvinnan.

Vädjar om tips

Polisen vädjar nu till allmänheten om tips. Deras tekniska undersökningar visar att ett stort antal bränder inte har någon naturlig förklaring.

”Har du gjort några iakttagelser i anslutning till bränderna eller har du hört något? All information är viktig för oss och kan vara avgörande”, skriver polisen. Tips kan lämnas på telefonnummer 114 14.