Demokratiska partiet i USA har två kvällar i rad hållit debatter med de över 20 politiker som vi bli partiets presidentkandidat. Vänstersvängen som många befarat bekräftades.

Det var mycket som var förväntat. Men några stunder hettade det till.

Den totalt okände kongressmannen Eric Swalwell, 38, hånade åldern på de äldsta kandidaterna på scen, som Joe Biden, 76.

– Joe Biden hade rätt när han sa att det var tid att lämna över facklan till en ny generation av amerikaner – för 32 år sedan, sa Swalwell.

Varpå Biden kontrade.

– Jag håller fortfarande den facklan högt! 

Frågor om rasism kommer som alltid upp i demokratiska partiet. Senator Kamala Harris sa sig ha blivit ”kränkt” av att Joe Biden förr samarbetade med demokratiska partikamrater som förespråkade rassegregering.

Biden svarade förvånansvärt kort att det var en ”missvisande beskrivning” av hans arbete.

Identitetspolitiken är inget som passar Joe Biden och frågan visar att han är ute på hal is i dagens radikalare demokratiska parti och snart kan komma att anklagas för att vara rasist.

En annan profilfråga, där enighet manifesterades, var sociala satsningar. Dock på oväntade grupper.

Alla kandidater, inklusive förre vicepresidenten Joe Biden, räckte upp handen när debattledaren frågade vilka som stöder förslaget om att alla illegala invandrare ska få tillgång till fri sjukvård.

Donald Trump var snabb med att svara på Twitter från Japan: ”Hur skulle det vara om vi först tog hand om amerikanska medborgare?”

*

Se mer: AP, Washington Examiner, New York Post.