SAMTAL. Besvikelsen är enorm i Ukraina mot att svenska Socialdemokratin och majoriteten i Europarådet går Ryssland tillmötes och återger dem sin status, trots att landet ockuperar Krim med militärt våld.

De svenska delegaterna från SD, Markus Wiechel och Alexander Christiansson, bjöd in den ukrainske aktivisten och parlamentsledamoten Alexey Goncharenko från Odessa i södra Ukraina till samtal.

När tyske ambassadören i Ukraina sa att val kan hållas på Krim även om ryska trupper är närvarande, målade Goncharenko ordet ”Nein” i rött på väggen till den tyska ambassaden. Han såg det som ett första undfallande agerande från Tysklands sida.

Nu har den undfallenheten manifesterats i Europarådet som när måndagskvällen blivit tisdag, röstade för att återge Ryssland fullt medlemskap trots att man fortsatt ockuperar Krim som intogs genom militära medel 2014.

I samtalet (se nedan) med Goncharenko tackar han de svenska delegater som röstade för fortsatta sanktioner mot Ryssland till stöd för Ukraina.

Han ser tre skäl till varför Europa nu faller undan för aggressiva militära åtgärder, så som Europa gjorde med Münchenavtalet 1938.

Många européer erkänner att Ryssland agerar olagligt, men de tycker att man ändå måste tala med Ryssland och Europarådet är en sådan plattform där det kan ske. Även om man därmed legitimerar det ryska beteendet.

Ett andra skäl är att rysk propaganda och inflytande har varit effektiv.

Sedan har också Ryssland bedrivit utpressning mot Europarådet. Dels drar Ryssland tillbaka sin finansiering av Europarådets budget, dels skulle ryska medborgare inte kunna vända sig till Europarådet om Ryssland avslutar sitt medlemskap.

– Först utpressade Putin med pengar och nu utpressar han med människor. Det är ett stort misstag att ge efter för utpressning, menar Alexey Goncharenko.

När Europarådet röstade för Ryssland, lämnade den ukrainska delegationen konferenssalen i protest. Vad kommer Ukraina att göra nu?

– Det finns olika meningar. En del vill att Ukraina ska lämna Europarådet eftersom det förlorat sin auktoritet efter detta beslut. Andra menar att vi ska stanna och ta strid. Här finns folk som ni i Sverige, som förstår vad som händer och behöver information från Ukraina, svarar Goncharenko.

– Frågan måste avgöras efter en nationell diskussion som involverar folket, parlamentet och regeringen.

Själv hoppas Goncharenko att Ukraina stannar i Europarådet för att kunna fortsätta kampen för nationellt självbestämmande, demokrati och fungerande rättsstat.

Se samtalet här:

Ukrainas parlamentsledamot Alexey Goncharenko samtalar med SD:s delegater.