KOMMENTAR. Egentligen vann ingen valet i Danmark. I mandat förlorade Dansk folkeparti, men deras politik står nu alla de tre största partierna för.

Liberalkonservativa Venstre förlorar (förmodligen) regeringsmakten, men gick starkt framåt och var det parti som vann flest nya mandat.

Socialdemokraterne vann en vänstermajoritet, men man backade med 0,4 procentenheter i väljarstöd.

Vänstermajoritet och konservativ majoritet

Och regeringsbildningen kommer att bli komplicerad eftersom det finns två olika majoriteter i folketinget. En ekonomisk-politisk och en värdepolitisk.

Sett till traditionella blockpolitiken vann vänstersidan. Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistiskt Folkeparti och Enhetslistan har majoritet med 91 mandat av totalt 179.

Men enligt värderingsskalan GAL-TAN finns, särskilt om restriktiv invandringspolitik, en annan majoritet. Där står de tre stora partierna – Socialdemokraterne, liberalkonservativa Venstre och Dansk Folkeparti – för en majoritet på 107 mandat som i konservativ anda vill föra en restriktiv invandringspolitik. Mot dem står mindre liberala- och vänsterpartier som vill ha mer öppna gränser.

Hur Socialdemokraternes partiledare Mette Frederiksen ska få ihop en regering på detta underlag, utan att svika antingen vänsterprofilen eller den strama invandringsprofilen, är det få som kan tala om.

Avgående borgerlige statsminister Lars Løkke Rasmussen har föreslagit en blocköverskridande regering. Med valframgångarna för hans parti i ryggen är det inte helt uteslutet att han kan fortsätta som statsminister.

Mest svidande nederlag drabbade hittillsvarande regeringspartiet Liberal Alliance, vars partiledare åkte ur parlamentet. Man har också inre stridigheter.

Två förklaringar

Men också Dansk Folkeparti förlorade många mandat. Nu var förra valets framgångar exceptionellt stora. Normalt har DF legat på 12-13 procent. Igår backade man till under 9 procent.

Tidigt på valkvällen erkände partiledaren Kristian Thulesen Dahl att partiet förlorat mandat.

– Det råder inget tvivel om att valresultatet blir en gedigen tillbakagång för Dansk Folkeparti. Vi har fått en snyting av väljarna, sa han på partiets valvaka.

Det finns två förklaringar till varför DF backar. Dels har de två stora regeringsbildande partierna helt ut tagit till sig DF:s restriktiva invandringspolitik. Både liberalkonservativa Venstre och Socialdemokraterne har röstat för DF:s politik. Det är en förklaring till att Socialdemokraterne inte förlorar så många väljare, så som sina svenska partivänner gjort i årtionden.

Dels röstade 4,2 procent av väljarna på två nya partier som är för ännu strängare invandringspolitik. Partiet Nye Borgerlige kom in i parlamentet med 2,4 procent, medan partiet Stram kurs med 1,8 procent inte kom in. Hade dessa 4,2 procent röstat på DF hade partiet legat på den nivå man gjort sedan 1990-talet.

Partierprocentmandat
Socialdemokraterne 25,948 (+1)
Venstre23,443 (+9)
Dansk Folkeparti 8,716 (-21)
Radikale Venstre 8,616 (+8)
Socialistisk Folkeparti7,714 (+7)
Enhedslisten6,913 (-1)
Det Konservative Folkeparti 6,612 (+6)
Alternativet3,05 (-4)
Nye Borgerlige2,44 (+4)
Liberal Alliance 2,34 (-9)

Källa: DR