Det är lite komiskt att de som ogillar Trump hänvisar till opinionsmätningar för att påvisa hur svag han är. Var det några som var lika stora valförlorare som Hillary Clinton 2016 var det just mätinstituten.

Instituten klarar helt enkelt inte av att mäta amerikanska opinionen på ett adekvat sätt. Eller som brittiska vänstertidningen Guardian skriver: ”Häpnadsväckande nog har många Demokrater fortfarande inte lärt sig den avgörande läxan om amerikanska val: de avgörs inte av passiva majoriteter utan av mobiliserade minoriteter”.

Alltså: även om den passiva majoriteten kan stå närmare Demokraterna, så har Trump den mobiliserade och energiska minoriteten.

Guardian ger fem skäl till varför Trump nu ser ut att segla mot ett omval.

1) Ekonomin, naturligtvis. Oavsett hur stabil den ekonomiska tillväxten egentligen är går det inte att förneka att USA har bättre ekonomi nu än för fyra år sedan.

2) Trump har levererat. Även om traditionella Republikaner fortfarande ser honom som vulgär, har han levererat det som är viktigast för dem: skattesänkningar. I rädsla för en socialistisk kantring inom Demokraterna kommer de att stödja den förda politiken genom att rösta på Trump.

3) De evangelikala (i medievänsterns termer ”kristna högern”) kommer åter att med kraft sluta upp bakom Trump. Detta är förbryllande för många vänsterliberaler, skriver Guardian, men rätt okomplicerat: Högsta domstolen. Också här har Trump levererat. Två starkt konservativa domare har utsetts på livstid till den nio ledamöter starka domstolen. Och Trump lovar utse fler. Om ytterligare en av de över 80 år gamla vänsterliberala domarna faller bort, kan Trump ha utsett en tydlig 6-3 konservativ majoritet i domstolen, något som inte skett i modern tid.

4) Den lägre vita medelklassen och arbetarklassen som förde Trump till seger mot Hillary Clinton har inte fått vad de blev lovade: muren mot Mexiko som symbol för minskad invandring och inte heller ett korståg mot de politiska eliterna. Men, som Guardian skriver, vart ska de gå? Inte till de alltmer vänsterradikala Demokraterna. Dessa väljare skulle kunna stanna hemma på valdagen och på det sättet sänka Trump.

”Knappast”, konstaterar tidningen. Trump har inte svikit sina väljare. De kan se att Trump motarbetas av etablissemangen i Washington. Och Trump kan hävda att om han får fyra år till ska han nog lyckas knäcka etablissemangens motstånd.

5) Det femte skälet är att Demokraterna ser ut att vara splittrade och de mest tongivande går långt ut på vänsterkanten. De saknar engagerande energi och agenda, något Trump har. Inte minst därför att han fortsatt att hålla valmöten under hela sin presidenttid och därmed också samlat in pengar till en rejäl valbudget.

Så lyder en god sammanfattning av läget i amerikansk politik så här dagen efter att Donald Trump höll sin valupptakt inför valet i november 2020, inför 15.000 entusiastiska väljare i Florida.