Nu ser det ut som att S kommer att svika ett av sina viktigaste och mest profilerade vallöften: ungdomsrabatten för våld och mord blir kvar.

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att ungdomsrabatten vid fällande domar för olika brott skulle slopas. Nu avslöjas att man sviker löftet.

Flera riksdagspartier, främst SD och M, vill se den så kallade straffrabatten för unga brottslingar slopad. I förra årets valrörelsen lovade också S att så skulle ske.

”Den som fyllt 18 är vuxen och ska betraktas som det i lagens mening.” , stod det i Socialdemokratins valmanifest. 

Men nu tyder medieuppgifter på att så inte kommer att ske, eftersom Miljöpartiet är av en annan åsikt.

– Vi från Miljöpartiet har en annan uppfattning i den här frågan. Vi tycker det är rimligt att nästan alla länder har lägre straff för unga vuxna. När man är äldre har man större ansvar och bör få hårdare straff, säger Rasmus Ling (MP) till SR.

Socialdemokraterna kan nu komma att vika sig för Miljöpartiets krav och låta bli att lägga fram förslag till lagändring.

Detta trots att en statlig utredning som överlämnades till justitieminister Morgan Johansson (S) i december föreslår slopad straffrabatt för myndiga som bryter mot lagen. Utredningen tycker dock att rabatten vid våldtäkt, mord och andra grova brott ska vara kvar för personer mellan 15-17 år.

Flera remissinstanser vill också att unga mördare ska slippa undan straff. Säpo menar att fängelser gör unga än mer kriminella – ett större underkännande för kriminalvården är väl svårt att tänka sig. Varför gör regeringen inget åt det?

Andra remissinstanser menar att det blir dyrt att ha mördare och våldtäktsmän i fängelserna, och vill därför ha kvar ungdomsrabatten också för grova våldsbrott.

Skamlig undfallenhet

Det är något oerhört att varken myndigheter eller regeringen tar det grova våldet på allvar.

Hanteringen av ”ungdomsrabatten” är en skam för varje rättsstat. Hela tanken att man ska kunna smita ifrån sitt ansvar när man dödat, våldtagit och lemlästat andra människor är vidrig.

Omsorgen om gärningsmännen är inte en god tanke, utan ett kallt och rått förakt för våldsoffer som får sina liv förstörda.

Socialdemokratin undergräver lag och ordning genom att visa unga att man kan komma undan med mycket grova brott. Att myndigheter uttalar sig om ekonomiska aspekter tyder på att remisserna är beställningsverk, så att Morgan Johansson kan gömma bakom deras cyniska schackrande med rättsstaten i sitt svek mot väljarna.

Om medieuppgifterna är riktiga och ungdomsrabatten blir kvar, är det ett tydligt besked till väljarna. De som vill ha lag och ordning måste rösta på andra partier i nästa val.