Sverigedemokraterna tar över kommunstyret i skånska Svalöv tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Liberalerna ger stöd i form av valteknisk samverkan. Beskedet gavs på onsdagsförmiddagen på en presskonferens i kommunhuset.

I början av april sprack alliansstyret mellan C, M, L och KD. Under onsdagsförmiddagen presenterades ett nytt styre – och nu är det största partiet SD som sitter i förarsätet, rapporterar Lokaltidningen.

De fyra partierna Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har haft möten i flera veckor och nu kommit fram till en lösning, sedan omfattande kritik har riktats mot sittande kommunstyrelseordföranden Fredrik Jönsson (C).

I botten ligger nu en valteknisk samverkan som ger de fyra partierna majoritet i fullmäktige i fördelningen av poster. Liberalerna räknar också med att få inflytande över kommunens budget.

Teddy Nilsson (SD)

SD:s gruppledare i fullmäktige, Teddy Nilsson, blir ny kommunstyrelseordförande i Svalöv. Moderaterna får vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande för fullmäktige. Också KD får titeln kommunalråd, dock utan arvodering.

– Vi har hittat en samarbetsform vi tror på, säger Teddy Nilsson till Lokaltidningen om den nya koalitionen, som han vill kalla en valteknisk samverkan med gemensam budget.

– Vi får lägga den här eran av politiska sammanbrott bakom oss förhoppningsvis, utan att sticka ut hakan alldeles för mycket, så hoppas vi kanske att jag har förmågan att vara nån form av samlande kraft, säger Teddy Nilsson.

– Vi har valt att kalla det för ”Framgång för Svalöv”. Det har vi som ett arbetsnamn för ledningen av kommunen just nu.

Officiellt väntas han väljas till ny ordförande på kommunfullmäktigemötet den 17 juni.

Svalöv blir därmed den fjärde SD-styrda kommunen. Partiet har sedan tidigare makten i Sölvesborg, Hörby och Bromölla.

Från Wikipedia.