SAMTAL. När Europarådet röstade om att återge Ryssland sin status, trots ockupationen av Krim, valde Socialdemokraterna att rösta ja i strid mot övriga ledamöter i den svenska delegationen.

Stora delar av de politiska etablissemangen i Europa valde att blunda för övergreppen i Ryssland för att få in medlemsavgiften och andra resurser från Moskva. Till dessa ja-röster anslöt sig den svenska S-delegationen, medan M, SD och V röstade emot.

Det var konservativa partier i väst och östliga medlemsländer som drev frågan om att fortsatt upprätthålla respekten för den nationella suveräniteten och medborgerliga rättigheter inom Europarådet genom att rösta nej till Rysslands krav.

– Det är ett enormt svek mot grundläggande värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter. Socialdemokraterna bidrar nu till att legitimera Rysslands annektering av Krim, säger Marcus Wiechel och Alexander Christiansson SD:s representanter i Europarådets svenska delegation.

Pengarna styr

För fem år sedan infördes sanktioner mot Ryssland med stor majoritet. På tisdagen röstade en ny majoritet för att häva sanktionerna och ge Ryssland fullt medlemskap igen.

Varför ändrade majoriteten sig så totalt?

– Europarådet har gått på knäna ekonomiskt. Ryssland har varit en stor bidragsgivare och betalat en stor medlemsavgift, något som man vägrat att betala sedan de blev av med rösträtten, säger Alexander Christiansson.

– I riksdagens utrikesutskott har S givit stöd till sanktionerna, därför kommer det som en chock att S nu stöder Ryssland, säger Markus Wiechel.

– Jag blir upprörd. Det är fel på så många plan, säger Christiansson.

Se samtal mellan SD:s delegater vid Europarådets parlamentariska församling i Strassbourg.

– Igår hände något som är historiskt. Samtal om Europarådets Rysslandsbeslut.

*

Se mer i Samtiden: Samtal med delegat och medborgarrättsaktivist från Ukraina.