KOMMENTAR. Socialdemokraterne i Danmark har kopierat den politik som tidigare givit Dansk folkeparti stora valframångar. Därför kan S vinna i dagens val.

De danska Socialdemokraterne går till val på att ta bort möjligheten att söka asyl i landet. Partiet stöder också Dansk folkepartis krav på assimilering och på att getton i förorter ska bort.

”Strategin bär frukt. Dansk folkeparti – som i årtionden fått dirigera dansk politik – ser ut att halveras och allting pekar på att Socialdemokraterna blir största parti i dag”, skriver Aftonbladet på ledarsidan.

Genom att ”kortsluta” migrationspolitiken, dvs göra Dansk folkepartis politik till sin, passar Socialdemokraterne också på att göra en vänstersväng i ekonomiska politiken. Lönedumpning i låglöneyrken ska bort. Skatter ska höjas på kapital och arv. Valfrihet i skola, vård och omsorg ska avvecklas.

Migration plus höger eller vänster?

En röst på Dansk folkeparti har varit en röst för restriktiv invandring men också en borgerlig ekonomisk politik eftersom det borgerliga Venstre har kunnat kompromissa med Dansk folkeparti.

En röst på Socialdemokraterna är numera också en röst för restriktiv invandring men dessutom på vänsterns ekonomiska politik.

Kommer S att fullfölja den restriktiva linjen?

Dansk folkeparti ser ut att förlora det rekordstöd man fick i förra folketingsvalet. Men deras politik har fortsatt stöd, även om väljarna kan komma att rösta på Socialdemokratene.

Det verkliga skiftet skulle då mer ske utefter höger-vänsterskalan.

Sedan är det en annan sak om Socialdemokraterne kan få stöd för sina löften i parlamentet. Man har traditionellt lutat sig på vänsterpartier som inte alls delar inriktningen om restriktiv invandring.

Här har danska folket att avgöra om man litar på att Socialdemokraterne kommer att genomföra det man lovar, eller överge den restriktiva politiken när man väl når makten.

Danmark blir ett intressant fall att följa när höger-vänsterskalan ska brytas mot den nationella värdeskalan.