Mexiko kommer att vidta åtgärder utan motstycke för att förhindra strömmen av migranter som färdas genom landet mot USA. Därmed uppfylls Donald Trumps krav och planerna på nya tullar mot Mexiko skrinläggs.

Efter tre dagars förhandlingar mellan de två regeringarna finns en uppgörelse klar. Det blir därmed inte några amerikanska tullar mot Mexiko från och med nästa vecka så som president Donald Trump planerat.

Mexiko skall ingripa mot de migrantströmmar som kommer söderifrån och passerar genom Mexiko för att nå USA. Migrantströmmarna har ökat dramatiskt det senaste året, främst från länder söder om Mexiko.

Bara under april omhändertog amerikanska gränskontrollen över 109.000 illegala migranter längs gränsen till Mexiko, har Washington Post rapporterat. Otillåtna gränspasseringar har mer än fördubblats det senaste året.

Mexiko skall också intensifiera arbetet med att stoppa människohandel och smuggling. USA får dessutom möjlighet att skicka tillbaka migranter till Mexiko under tiden som deras ärenden utreds i USA, rapporterar BBC.

President Trump har tidigare meddelat att USA inför importtullar på 5 procent och att de höjs för varje månad som Mexiko inte agerar mot migrationen som har siktet inställt på att nå USA.

I natt kunde Trump på twitter avslöja att förhandlingarna har nått en uppgörelse och att tullar skjuts upp på framtiden.

Det var i februari som Trump förklarade nödläge vid den amerikanska gränsen till Mexiko. Åtgärden var nödvändig för att komma tillrätta med krissituationen med tusentals odokumenterade migranter som tog sig över gränsen till USA.

Förhandlingsuppgörelsen tillägger att diskussionerna kommer att fortsätta och ett slutligt avtal presenters inom 90 dagar. Om Mexiko inte lever upp till avtalet anges att ytterligare åtgärder kan bli nödvändiga utan att specificera vilka.