Självklart har Nyamko Sabuni helt rätt när hon säger att ”Mångkultur är inte något att eftersträva”. Om hon blir Liberal ledare kan spelplanen för svensk politik förändras, särskilt om S då också tvingades till att ta intryck av systerpartiet i Danmark.

I en uppmärksammad intervju förra veckan stack Nyamko Sabuni ut huvudet och sa att mångkulturella samhället måste begravas. Hon vill att de som saknar asylskäl ska lämna landet ”på en gång”. Och hon menar att de generösa regler för anhöriginvandring som L, C och KD nu ställer upp på är naiva och bäddar för en ny stor flyktingvåg.

– Det riskerar att leda oss tillbaka till det som hände 2015, sa Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni till Expressen.

Samtidigt kritiserar hon rivalen Erik Ullenhag för att blunda för problemen i utsatta områden.

För detta har hon fått kraftig kritik från etablerade tidningars ledarsidor, som DN (L): ”dumheter”, Borås Tidning (M): ”verklighetsfrämmande” och Aftonbladet (S): ”demokratins fiende”.

”Att ett mångkulturellt samhälle skulle betyda att [hedersvåld] måste accepteras är naturligtvis dumheter”, skriver DN.

”Talet om att ’begrava’ det mångkulturella samhället är ett grundskott mot partiets identitet”, menar Borås Tidning.

”För ett snällare Sverige”, tycker Aftonbladet att L ska välja som paroll och därmed bestämt avvisa Sabunis nationalism.

Denna kritik visar vilken potential Nyamko Sabuni har när det gäller att förändra den politiska kartan.

Ett tänkbart vägval är att Sabuni som partiledare närmar sig den kravställande sidan i politiken: M, KD och SD. Då kommer vi ett regeringsskifte mycket närmare.

En annan möjlig utveckling med ett kravliberalt L är att Socialdemokraterna tvingas inse att de står inför en lång ökenvandring om de inte gör som sitt danska systerparti. Då skulle S kunna följa Sabuni bort från naivitetens politik till kravställande politik.

Detta som led i att försöka ta udden av Sverigedemokraterna och inte låta dem vara ensamma med en restriktiv och kravställande linje i migrationspolitiken.

Då skulle S och L kunna vara ”snälla” och socialliberala gentemot medborgarna, kombinerat med en lika tuff migrationspolitik som Danmark.

Visst, detta skulle vänta upp och ned på mycket av svensk partipolitik. Men om liberalisterna vågar välja Sabuni kan mycket hända.