INTERVJU. När riksdagen debatterade gängkriminaliteten var de vänsterliberala mer svarslösa än någonsin. Det menar Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD).

– Den var värre än väntat, säger Adam Marttinen när Samtiden ber honom summera riksdagsdebatten som hölls på förmiddagen.

Man kan förvänta sig att politiker avser att analysera orsakerna till att det dödliga våldet och sprängningarna ökar, men Marttinen var ensam om att ta upp orsaker till växande kriminalitet, inte minst utanförskapet och segregationen som växer som en följd av den stora invandringen till Sverige.

– Ja, inrikesminister Damberg (S) tog inte ens upp klassproblematik och ojämlikhet som förklaring till kriminaliteten, så som socialdemokrater brukat göra.

Vad beror det på?

– Man har ju en uppgörelse med C och L som innehåller skattesänkningar och då blir det svårt, tror Marttinen.

Han fick intrycket av att partierna försökte undvika ämnet för debatten: människors oro och växande otrygghet till följd av gängkriminaliteten som allt hårdare biter sig fast i samhället.

– Jag höll nästan på att ramla av stolen, sa Marttinen om att Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk fokuserade på viljan att skärpa licenserna för lagliga vapen som används av jägare och sportskyttar.

– Och det var ingen tillfällig ingivelse, hon återkom till dessa licensvapen fler gånger – i en debatt om växande gängkriminalitet.

Också Vänsterpartiets Linda Westerlund Snecker tog upp hotet från de laglydiga medborgarnas vapen, men hon såg dessutom den slopade värnskatten som ett hinder i arbetet med att komma tillrätta med dödligt våld.

– De höll sig inte till ämnet, summerar Marttinen.

Och de förslag till lagskärpningar och insatser som Marttinen och även Moderaternas Johan Forssell framförde, gjordes det starka invändningar emot. Exempelvis avfärdade Miljöpartiet förslaget om att slopa ungdomsrabatten vid fängelsedomar och talade emot möjligheten att vittna anonymt vid åtal som rör den organiserade brottsligheten.

– Vi fick kanske i dagens debatt en inblick i regeringens dynamik för beslutsfattande. Socialdemokraterna har helt enkelt inte det andra regeringspartiet med sig i att göra de kriminalpolitiska skärpningar vi talar om och som en majoritet i riksdagen efterfrågar, säger Marttinen.