Många medier gör stor sak av att KD tappat stöd de aldrig haft i val. Intressantare är att tolka aktuell opinion jämföra med valresultatet.

Opinionsmätningar är inte på riktigt. Det blir larvigt när medierna gör stor sak av att en kort uppgång i mätningarna på vårvintern för Kristdemokraterna, fallit tillbaka när våren blivit sommar.

Dessa siffror har aldrig varit konkreta, handfasta röster i val. Det är osäkert mätta vindar. De borde tas för ingenting mer än så. De har aldrig varit på riktigt.

Intressantare är att tolka opinionsmätningarna jämfört med förra valet, då över 6,5 miljoner väljare avgav sina röster. Det var på riktigt.

Och jämfört med valet i september 2018 är Kristdemokraterna de stora vinnarna i juni 2019, enligt den sammanvägning av flera mätningar som Sveriges Radio beställt av Sifo och kallar Svensk väljaropinion.

S de stora förlorarna

Störst förlorare sedan valet är Socialdemokraterna, som backat hela två procentenheter från det redan historiskt sämsta valet sedan demokratins införande. Av någon anledning hittar alltid medierna något annat att rapportera än bakslag för S. De klarar sig förbluffande ofta från negativ nyhetsrapportering – man kan undra varför.

Denna ihållande, långvariga trend för Socialdemokratin är betydligt mer intressant än att andra partier gör plötsliga upp- och nedgångar.

Först om KD faller under valresultatet i mätningarna kan man tala om minskat stöd för partiet, men hittills är det alltså KD som ökat mest av alla sedan valet. Tål att påminnas om.

Konservativa ökar

KD tillsammans med SD, som ligger lite över valresultatet, och M, som ligger lite under, har de tre konservativa oppositionspartierna ökat 1,4 procentenheter. Också det en intressant riktning på vart opinionen går.

För egen del hade jag trott att JÖK-partierna skulle backa mer efter det dubbla historiska sveket – S ska driva borgerlig politik, C och L röstar emot borgerlig statsminister. Nu ligger S-MP-C-L bara 2,7 procentenheter under valresultatet.

Det kan tolkas som att dessa partiers väljare har accepterat kursändringarna och motiven för agerandet. Så tror jag dock inte att det är. Väljarna har helt enkelt inte sett konsekvenserna av januariöverenskommelsen, JÖK, ännu.

S-väljarna har inte sett marknadshyror och sänkt skatt för de rikaste blivit genomfört. Många tror att S ska lura skjortan av C och L, och aldrig genomföra de liberala delarna i 73-punktsprogrammet. Å andra sidan kan C-väljarna ännu tro att Annie Lööf fått igenom sin politik.

När utfallet av JÖKen står klart, inför nästa val, kan inte båda dessa väljargruppers förhoppningar ha infriats. Då kommer svekdebatten.

L-pariet i ett nytt läge

Liberalerna har däremot fått det opinionstapp jag förväntat. Nästan var tredje väljare har övergivit partiet. Det skulle inte förvåna om samma sak händer S och C när väljarna förstår vad partiledningarna faktiskt gjort.

Nu är L lite speciella. De har valt en ny partiledare som inte kan belastas av JÖK-sveket. Om Nyamko Sabuni kan styra L tillbaka till den borgerliga kretsen och man intar ett naturligt och sunt förhållande till den parlamentariska situationen – det vill säga samtalar och förhandlar med Jimmie Åkesson – skulle L kunna vinna tillbaka de väljare man förlorat (eller rättare sagt vinna borgerliga C-väljare som väger upp de radikala L-aktivister som hör hemma på vänsterkanten).

Då skulle en ickesocialistisk regering kunna bildas efter nästa val. Socialdemokraterna skulle kunna motas ut ur maktens korridorer. Och då skulle S kunna falla ihop som ett korthus, eftersom partiet främst hålls samman av att man har regeringsmakten.

Långt upplopp till nästa val

Det tråkiga är att det är långt till nästa val, då väljarna kan utvärdera JÖKen och de häpnadsväckande sveken mot vad man lovade väljarna före valet 2018.

Men politik är något för de tålmodiga.

*

TABELL SVENSK VÄLJAROPINOIN JUNI 2019 (jmf valresultat)
Kristdemokraterna 8,6 (+2,3)
Vänsterpartiet 9,0 (+1,0)
Miljöpartiet 5,3 (+0,9)
Centerpartiet 9,3 (+0,7)
Sverigedemokraterna 17,8 (+0,3)
Moderaterna 18,2 (-1,2)
Liberalerna 3,9 (-1,6)
Socialdemokraterna 26,3 (-2,0)