Sverigedemokraterna fortsätter att växa bland utrikes födda. Det sa vice partiledare Julia Kronlid när hon på fredagskvällen höll tal på Järvaveckan. 

Järvaveckan är ett mini-Almedalen i Stockholms norra förorter. Den pågår till imorgon söndag. Några partiledningar per dag är inbjudna att tala från stora scenen. På fredagskvällen var det Liberalernas och Sverigedemokraternas tur. Båda partierna representerades av sina vice partiledare.

”Vänder sig till oss”

Julia Kronlid tog upp att hennes parti vuxit även bland utrikes födda i utanförskapsområden.

– Jag tror att det handlar om de människorna jag försökte vända mig till, som försöker arbeta och slita. De uppskattar inte att komma ned på morgonen och se brända bilar. De vill ha en välfärd som fungerar och de uppskattar inte att man inte tror på förmågan hos människor som kommer hit.

– De problem de såg i sina hemländer ser de nu i Sverige. Det gör dem oroliga. Då vänder de sig till oss.

– Det mest akuta i de här områdena är den ökade kriminaliteten och otryggheten som finns. Det leder till att kvinnor inte vågar röra sig ute och det hämmar utvecklingen i området.

Kronlid talade också om hur Sverigedemokraterna vill öka tryggheten för kvinnor, bland annat genom skärpta straff för sexualbrott. Hon betonade vikten av att jobba mot en hederskultur som särskilt drabbar kvinnor, och om barn som förs ut ur landet för att ingå barnäktenskap.

– Det ska inte förekomma, sade hon. 

Humanare sjukförsäkring

Julia Kronlid tog också upp traditionella välfärdsfrågor när hon efterlyste mer humana sjukförsäkringsregler.

– I dag är det 70 procent av alla som ansöker om sjukersättning som får avslag, och det drabbar främst kvinnor.

Kronlid slog också ett slag för mindre barngrupper i förskolan. 

*

Se mer: Aftonbladet, DN,