Bakom taggtråd och vakter försöker IS-kvinnorna att upprätthålla kalifatets regler. Det visar norska NRKs reportage från Syrien.

Lägret Al Hol i nordöstra Syrien har tagit emot många svartklädda kvinnor som levt med Islamiska staten under dess glansdagar då de styrde över stora områden i Syrien och västra Irak.

– De vill upprätthålla kalifatet här i lägret, säger en kurdisk kvinnlig vakt till NRK.

Kvinnorna gav upp sedan de sista IS-fästena fallit. Nu är tusentals internerade bakom taggtråd och beväpnade vakter i Al Hol-lägret, men för många av dem lever drömmen om IS-kalifatet vidare.

Kvinnor försöker upprätthålla kalifatets regler i lägret. De kontrollerar vad andra kvinnor får säga och göra. Hur de klär sig.

– De som går utan nikab blir förföljda och slagna. Om någon röker en cigarett, blir kvinnorna upprörda. Vi blandar oss inte i vad de gör, så länge de inte går utanför tillåtet område, säger en vakt.

Kvinnorna samlar sig runt de norska reportrarna för att försvara IS-styret. De bekämpade Assadregimen och alla andra som de ansåg som otrogna. Extrema våld blev ett varumärke för IS. Det var ett mål i sig – att skapa underkastelse och rädsla. Homosexuella kastades från taket, yazidi-kvinnor såldes som slavar.

En kvinna från Hama i Syrien visar tydligt att hon fortfarande stöder IS utan reservation.

– Vi har just gjort vad Allah bad oss att göra. Allah har beordrat oss att utföra jihad, heligt krig. Det enda vi har gjort är att utöva sharia, säger hon.
– Är du stolt över vad du har varit med om?
– Ja, vi har rensat. Allah har gett oss order att göra detta.
– IS har dödat och halshuggit. Vad tycker du om det?
– De som övergav Allahs väg dödades, svarade kvinnan som vill bli kallad Um Abdurahman, vilket betyder Abdurahmans mamma.