De är rättvist att de som mest vill, de som är beredda att satsa mest, får de olympiska vinterspelen 2026. Italien vann över Sverige i slutvoteringen i kväll.

Den svenska opinionen har hela tiden varit ytterst tveksam till att Sverige ska stå för så stora och dyra sportarrangemang som OS. Många länder har efter spelen stått med miljardskulder man ”inte räknat med”. Pengar som skattebetalarna får skjuta till.

Visst hade det varit roligt att hålla olympiska spel i Stockholm och Åre. Idrottsevenemang skapar en positiv stämning. Det blir folkfest.

Men utöver kostnaderna har förhoppningarna om vad investeringarna i nya anläggningar kan användas till efter de veckor som spelen pågår, alltid varit grovt överdrivna. OS har helt enkelt alltid blivit en förskräcklig historia för arrangörsländerna. Baksmällan har varit monumental, gång på gång.

Och eftersom lusten, energin och viljan att ordna OS varit tveksam i Sverige, är det helt rätt att Italien får spelen.

Nu har ju Italien egentligen ingen ekonomi alls för att slösa på sportfestligheter. Deras budgetunderskott är för stora och deras statsskuld är gigantisk.

Gång på gång har diskussioner uppstått om inte tävlingarna borde permanentas på en plats, så att man kan komma bort från prestigen och de stora budgetarna.

Sommar-OS borde hållas i Grekland. Och vinterspelen hör nog mest hemma i Alperna. Det är européer som startat dessa sportlekar och därför hör OS hemma i Europa. Kostnaderna borde finansieras med TV-rättigheter och andra inkomster som idrottsrörelsen själv kan bidra med.

Fokus borde ligga på tävlingarna och deltagarna, inte på länder som försöker överträffa varandra i PR-jippon och slöseri med skattebetalarnas pengar.

För idrotten är viktig. Det är del av livet. Av att vara människa. Uthålligheten, järnviljan, förmågan och kampen om att prestera sitt bästa (dessutom i rätt ögonblick), är goda egenskaper som idrotten lyfter fram och konkretiserar på ett nästan övertydligt sätt.

Det är här fokus borde ligga. Inte på geografin.

Grattis Italien!