USA. En viktig vänsterrörelse som står Demokratiska partiet nära har genomfört medlemsomröstning om vem de vill ska möta Donald Trump om presidentposten nästa år. Utslaget överraskar.

Det visar sig att hela 38 procent inom aktiviströrelsen MoveOn röstar på senator Elizabeth Warren, som därmed slår både Bernie Sanders och Joe Biden med hästlängder.

Eftersom MoveOn föredrar vänsteraktivist framför en mer mittenorienterad kandidat som Joe Biden, är denna omröstning ett problem framför allt för Sanders. De mer vänsterinriktade aktivisterna graviterar nu bort från Sanders till Warren, skriver NBC.

Sanders och Warren slåss nu om att vara den främste vänsterutmanaren mot Joe Biden, som fortfarande leder de nationella mätningarna om vem demokratiska väljare vill se som partiets presidentkandidat.

Warren utlovar stora idéer och menar att man ska ”drömma stort och kämpa hårt”, medan Sanders uppmanar sina anhängare att starta en revolution för att ”slutföra vad vi börjat”.

De båda är lika när det kommer till övergripande inriktning, som mer skattefinansierad välfärd, högre skatter och ökad invandring. Med det finns också skillnader. Sanders lovar att skriva av alla studieskulder, medan Warren föreslår inkomstprövad avskrivning av studieskulder.

Sanders anhängare vill se revolutionära förändringar medan Warren förespråkar vänsterreformer, skriver CNN.

Därmed kan Warren bli en demokraternas ”kompromisskandidat” mellan socialisten Sanders och mittenmannen Biden.

Men även Warren är för långt ut på vänsterkanten för många amerikanska väljare. Och Donald Trump kommer inte att skräda med orden om det socialistiska hot som Warren utgör mot amerikanska folkets sätt att leva.

Förmodligen skulle det passa Trump utmärkt att det står mellan honom och en för amerikaner helt ny sorts socialistisk presidentkandidat.