Den pensionerade lärarinnan brann för att hjälpa nyanlända in i samhället. Nu är hon mördad. En ensamkommande man har erkänt mordet och häktades idag.

Den 70-åriga kvinnan hittades död i sin bostad tidigare i veckan i Kil i Värmland. Nu har en ung man häktats efter att han erkänt mord.

– Det är fruktansvärt det som har hänt, säger mannens advokat Anders Olsson efter häktningsförhandlingen till Expressen.

Kvinnan var pensionerad lärare med stort engagemang i flykting- och integrationsfrågor. Hon var mycket omtyckt på orten och känd för att alltid finnas till hands för sina medmänniskor.

– Hon var en fantastisk kvinna som levde för integration. Hon gjorde allt för våra ensamkommande. Hon gick all in och hade många nära kontakter med dem på många olika sätt. Hon gjorde allt, och ännu mer. Detta var hennes liv kan jag säga, förklarar en kvinna som arbetade tillsammans med kvinnan i en förening.

Den idag häktade mannen är i 20-årsåldern. Åklagaren Cecilia Aronsson har bekräftat att mannen ringde och berättade att någonting hade hänt.

– Han erkänner mord, säger hans advokat.

Den häktade mannen kom till Sverige för några år sedan och har ett pågående ärende om uppehållstillstånd. 

Under häktningsförhandlingarna motsatte han sig häktningen och ville hellre lämna Sverige.

– Han vill inte sitta inlåst, förklarar advokaten.