Två nämndemän utsedda av Centerpartiet stängdes förra året av från Solna tingsrätt sedan de enligt sharialagar friade en man från hustrumisshandel eftersom han var av ”bra familj”. Nu åtalas en av dem för bedrägeri efter att ha lurat till sig 150.000 kr arvode på falska grunder.

Trots att Centerpartiet i många år känt till att kritik om islamism fanns mot dessa partimedlemmar utsåg partiet dem till nämndemän i Solna. För ett år sedan friade de, mot juristdomarens förslag, en man misstänkt för att ha misshandlat sin fru, bland annat eftersom han påstods komma från en bättre familj än kvinnan som anmält misshandeln.

Det var klantänkande från Mellanöstern tillsammans med tillämpning av sharialagar som tilläts stå över svensk lag. Domen överklagades och ändrades.

Grovt bedrägeri

Den kvinnliga C-nämndemannen, som stängdes av från tingsrätten och uteslöts ur C, är nu åter i blåsväder. Hon åtalas misstänkt för att ha lurat till sig arvode från tingsrätten för förlorad inkomst trots att hon inte haft någon inkomst att förlora på grund av tjänstgöring i rätten.

Det var TV4 som genom kartläggning kunde avslöja att hon vid ett stort antal tillfällen under 2017 lurat till sig pengar från tingsrätten. Kvinnan ska ha sagt att hon förlorat inkomst medan hon tjänstgjorde i tingsrätten och på så vis inte kunde få lön från sitt jobb på en stiftelse, en stiftelse som drevs av hennes make och som inte ska ha betalat skatt eller arbetsgivaravgifter.

Kvinnan åtalas för grovt bedrägeri, rapporterar Mitti.se. Enligt åtalet har hon under två och ett halvt år lämnat in över 100 tjänstgöringsrapporter och krävt ersättning för inkomstförlust på cirka 150.000 kronor, trots att hon inte har förlorat någon inkomst. Kvinnan förnekar brott.