Barn med växande hjärntumörer är i behov av att regelbundet få magnetröntgen utförd. Men nu får de och föräldrarna beskedet att det inte finns några lediga tider.

Tillväxten hos elakartade tumörer hos barn kan med rätt mediciner stoppas. Därför är täta kontroller livsviktiga för att se medicinernas effekt. Men nu får allt fler barn beskedet att de inte finns tider.

– Om vi inte får till någon magnetröntgen kan vi inte se vad som händer i huvudet och om medicinen hjälper eller inte. Hjälper den inte måste vi byta medicin eftersom att tumören växer fort, säger pappan till 6-åriga Emma till SVT.

Det senaste kvartalet har remisserna till Nya Karolinska ökat vilket skapat köer i upp till en månad för patienter i Stockholmsregionen.

– Just nu är det ett antal barn som väntat upp till en månad, säger Svante Norgren, temachef för barn och kvinnosjukvård på NKS.

Karolinska sjukhuset har regionupptag och är därmed det enda sjukhuset i Stockholm som utför magnetkameraundersökningarna under narkos. Nu ska resursfördelningen ses över för att hantera den köbildning som uppkommit.

I dagsläget har tre barn fått sina tider framflyttade i upp till en månad, något som skapat stor stress för familjerna – eftersom cancern kan växa snabbt.