En mängd brutala avrättningsfilmer och IS-propaganda hittades i tre mobiltelefoner och på en dator efter det stora terrortillslag i Västsverige i december. Åklagaren vill nu förstöra filmerna.

I förhör med Säkerhetspolisen har 22-åringen, som hade mobilerna i sitt sovrum, sagt att bilderna kommer från grupper han varit med i via bland annat appen Whats app i syfte att följa nyhetsflödet. Och han jämför sitt intresse för att följa många extremister och extremistgruppers diskussioner med en person med ett stort fotbollsintresse som följer skilda grupper som diskuterar fotboll. 

Förundersökningen om stämpling till terroristbrott startade mot mannen men har nu lagts ner. Åklagaren vill förhindra att filmerna lämnas tillbaka till mannen.

Åklagaren vill förhindra att de många avrättningsfilmer som finns lagrade där sprids.

”Samtliga dessa föremål innehåller avrättningsfilmer. Filmerna visar, i rörlig bild med ljud, hur ett stort antal människor dödas genom att man skär halsen av dem i ett slakthus. Vissa av personerna som dödas är upphängda i kedjor”, skriver åklagaren till Vänersborgs tingsrätt. Döda barn och barn som bär på avhuggna huvuden är andra exempel på vad filmerna visar.

22-åringen säger i förhör att han kan ha förståelse för IS agerande i Syrien, men tar avstånd mot terrorrörelsens dåd i Europa.

Mannen togs i förvar av Säkerhetspolisen enligt en bestämmelse som nyligen använts mot en serie radikala imamer runtom i landet, men är nu på fri fot.

Mannens advokat vet inte om mannen kommer att begära att få tillbaka filmerna, rapporterar Expressen.

Enligt åklagaren skulle ett spridande av den typen av filmer med ”närgånget och utdraget grovt våld mot människor”, utgöra brottet olaga våldsskildring.