Det konservativa torypartiet i Storbritannien ska välja partiledare efter Theresa May. En kandidat skulle ge partiet en jordsskredsseger i nästa val: Brexitförespråkaren Boris Johnson.

Tory drabbades av ett hårt bakslag i EU-valet. Partiledaren och premiärminister Theresa May har inte lyckas ta sitt land ut ur EU, utan fallit undan för EU-byråkratins krav och förhandlingsvillkor.

Nu har hon avgått och ny partiledare och premiärminister ska väljas.

Flera kandidater står till buds. Men enligt en färsk opinionsmätning från ComRes skulle Torypartiet få en gigantisk majoritet i parlamentet om man väljer Boris Johnson till partiledare.

Egen majoritet kräver 325 ledamöter. Med Boris Johnson skulle Tory kunna få 395 mandat.

Han skulle slå knock-out på övriga partier.

Ett skäl är att Boris Johnson inte är en politiker som andra. Han valdes i två omgångar till borgmästare i London, trots att staden har en tydlig vänstermajoritet. Och han ställde upp för Brexit, när många andra i partiledningen inte gjorde det.

Johnson blev först känd som färgstark och intellektuell skribent och redaktör från 1980-talet till dess att han 2008 ställde upp som borgmästarkandidat. Få trodde att han skulle klara en övergång till partipolitiken. Men han blev som sagt borgmästare i London – i två val – och sedan utrikesminister.

Ingen annan brittisk politiker får så stor publik när denne håller tal, som Boris Johnson. Han håller sig inte till manus, utan får spontana infall och gör inte sällan humoristiska utvikningar.

Även när han inför alla kameror fastnade i en åkattraktion under London-OS, då alla andra hade upplevt det som ytterst pinsamt, skämtade och showade Johnson under den långa tid det tog innan han kunde firas ner.

Han hälsade också ett känt amerikanskt basketlag välkommen till London och antog utmaningen att träffa korgen med ryggen vänd mot den. Se resultatet här intill.

Om han nu skulle väljas till partiledare i den utomordentligt labila politiska situation som Storbritannien befinner sig i, ser det ut som om britterna skulle sätta sitt hopp till honom. Han skulle kunna få en gigantisk parlamentarisk majoritet. Detta i ett land som under lång tid haft svårt att välja en tydlig majoritet (trots enmansvalkretsar).

Ingen av de andra partiledarkandidaterna i Tory har en chans att vinna lika stort folkligt stöd, enligt ComRes-mätningen. Här nedan framgår mandatfördelningen för var och en av partiledarkandidaterna.

En förklaring till Boris-effekten är att brexit-väljarna litar på Boris Johnson och skulle därför rösta på konservativa Tory istället för Nigel Farages Brexitparti.

*

Se mer: BoJo landslide i The Sun och Boris Johnson on course for 140-seat majority at general election if he becomes Tory leader, poll shows i Daily Telegraph.