Försöken att manövrera bort den färgstarke och egensinnige Boris Johnson från partiledarvalet i brittiska Tory har misslyckats. Han är nu klar som en av de två som går till medlemsomröstning i det konservativa partiet.

I den senaste omröstningen inom Tory-partiets parlamentsgrupp på torsdagseftermiddagen fick Boris Johnson 157 röster, vilket precis är en majoritet av den 313 ledamöter stora gruppen.

Därmed är han i praktiken klar som en av de två kandidater som går vidare till slutlig omröstning bland de 150.000 medlemmarna i konservativa partiet.

Frågan blev då vem han kommer att ställas emot.

Det stod mellan utrikesminister Jeremy Hunt, som är en ”remainer” (röstade för att Storbritannien skulle stanna i EU) och miljöminister Michael Gove, som är en ”brexiteer” och kampanjade starkt för att landet skulle lämna EU.

I en omröstningen på torsdagskvällen fick Hunt 77 röster och Gove 75, vilket betyder att medlemmarna får välja mellan Boris Johnson och Jeremy Hunt.

Enligt opinionsmätningarna är Boris Johnson medlemmarnas favorit. Om det stämmer kommer han att bli konservativ partiledare och samtidigt bli Storbritanniens näste premiärminister.