I riksdagens partiledare på onsdagsmorgonen blev den bristande välfärden ett bärande tema. Det egna landets medborgare hamnar i strykklass, sa Jimmie Åkesson.

– Vi ser en socialdemokratiskt ledd regering som genomför närmast nyliberala reformer som inte ens den förra borgerliga regeringen vågade genomföra, säger Jimmie Åkesson och kallar det ”ett hyckleri av historiska och episka mått”.

Åkesson anklagar regeringen för att skära ned i psykiatrin samtidigt som den psykiska ohälsan stiger kraftigt bland unga.

– När ska regeringen och Stefan Löven på allvar förstå att ett anständigt samhälle i första hand fokuserar på att ge landets egna medborgare en dräglig tillvaro innan man kastar miljarder på andra länders medborgare, sa Åkesson.

Med detta syftade han på att regeringen driver en politik som kommer att öka den asylrelaterade invandringen.

– Det är så ansvarslöst så att man knappt tror att det är sant, sa han.

Åkesson menade också att Socialdemokraterna gärna talar om folkhemmet, men i praktiken har man ”slagit undan benen” för de välfärdsmodell som vi byggt upp i Sverige, av framför allt ett skäl. Man har prioriterat en stor asyl- och anhöriginvandring framför den svenska välfärden.

– Vi ser hur kommun efter kommun släpper larmrapporter om hur ekonomin är i gungning. Var tredje region och var fjärde kommun gick med underskott förra året. En bidragande orsak är att bidragen för asylinvandrarna inte längre kommer in.

– Regeringens tidigare linje om att vi kommer att tjäna på massinvandringen är skjuten i sank. Frågan är given: när kommer dessa utlovade vinster? Löfven är oss svaret skyldig.

Åkesson tog upp psykisk ohälsa. Och att Sverige har fler fattigpensionärer än våra nordiska grannländer och fler än majoriteten av EU:s medlemsländer.

– Man har placerat våra egna äldre i strykklassen, summerade han.