REFERAT. Sex så kallade toppkandidater i Europaparlamentet som vill bli nästa ordförande i EU-kommission möttes på onsdagskvällen i en direktsänd debatt från Bryssel. Det finns bara ett problem. Inga väljare kan rösta på dem.

Det är en märklig tillställning när sex partigrupper i EU-parlamentet ställer upp sina ”toppkandidater” för att debattera inför valet av Europas nästa ”president”, eller EU-kommissionens ordförande, som vi säger på svenska.

Detta är politiker som parlamentsgrupperna nominerat för den mäktigaste posten i EU.

Problemet är att väljarna inte har en chans att påverka det valet. Inte heller EU-parlamentet. Kommissionen utses nämligen av regeringscheferna i medlemsländerna.

Att så sker är naturligt, eftersom unionen är ett samarbete mellan medlemsländerna och inte en superstat.

Samtidigt som TV-debatten hölls surrar Bryssel av rykten om att helt andra namn kan bli kommande kommissionsordförande. Namn som EU:s Brexit-förhandlare Michel Barnier och Världsbankens chef Kristalina Georgieva är heta namn, skriver EU Observer.

Men varför då hålla en debatt mellan ”toppkandidater” varav kanske ingen kommer att bli kommissionens ordförande?

Det sker därför att EU-parlamentet vill ha mer makt. Man vill markera att man vill ha större inflytande över EU:s ”regering”. Därmed driver parlamentet på i federalistisk linje.

Så hur gick debatten. En typisk replik var att ”migrationen har kommit för att stanna”.  De flesta debattörerna var ense om det.

En avvikande röst var tjeckiske EU-parlamentarikern Jan Zahradil, som representerar konservativa och reformister i ECR – där Sverigedemokraterna ingår. Han betonade att varje land har rätt att besluta om sin egen migrationspolitik, också om de säger nej till fler flyktingar.

”De talade om allt från migration, skatter, klimat, handel till framtidens Europa” summerar tyska Deutsche Welle.

– Det allra viktigaste är att jag uppfattar européerna som öppna, de öppnar sina hjärtan för de som behöver skydd, sa danska liberalen Margrethe Vestager som återanvände Fredrik Reinfeldts retorik.

På det svarade Jan Zahradil att även om 90 procent av medborgarna i hans hemland Tjeckien vill stanna i EU, är 70 procent emot euron.

– Det är ett tydligt exempel på att folk gillar Europasamarbetet men inte gillar allt som kommer från EU, sa han enligt BBC.