KOMMENTAR. Socialdemokraterna vägrar finansiera det militära försvar som partiet erkänner behövs. ”Nu ligger det på andra partier att se till att försvaret av friheten inte blir lealöst”, skriver ambassadören och tidigare M-politikern Olof Ehrenkrona.

I försvarsberedningen är partierna beredda att skriva upp försvarssatsningarna med närmare 84 miljarder under nästa planeringsperiod, vilket betyder 1,5 procent av BNP. ”Men det framkom också, vilket är nytt, att det finns en enighet om att gå vidare mot två procent av BNP” i försvarsutgifter, skriver Ehrenkrona i Svenska Dagbladet där han utmålar S som i säkerhetsrisk.

Socialdemokratin är djupt splittrad i försvarsfrågan. Vissa vill göra diplomatiska handhjärtan i form av kärnvapenförbudet, medan andra står för en omvärldsanalys som pekar på ökad osäkerhet och därför behov av handfasta insatser för starkare försvar.

Därför var det inte så förvånande att statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist i torsdags meddelade att S inte står bakom den finansiering av det framtida försvaret som försvarsberedningen fram till dess hade varit överens om.

De borgerliga meddelade då att det inte är meningsfullt att underteckna ett betänkande om kommande försvarsplaneringen, eftersom den saknar enighet om finansiering.

Att från riksdagen beställa försvarsförmåga utan att vara beredd att betala för den är meningslöst. Det vet alla seriösa bedömare. ”Men Socialdemokraterna orkade inte hela vägen. De var, som så många gånger förr, villiga att beställa men ville hålla öppet för att springa från notan”, menar Ehrencrona.

Nu hänger det på övriga partier i riksdagen. Är de borgerliga beredda att samtala med och hitta finansiering med Sverigedemokraterna? Frågan är känslig. Ehrencrona går runt den som katten kring het gröt: ”Om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna inte gör upp om en lägre nivå tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet finns det också en riksdagsmajoritet för de nödvändiga nya satsningarna.”

Ja, Sverigedemokraternas mål är att på sikt höja försvarsbudgeten till 2,5 procent av BNP. Men det krävs då att de borgerliga sätter nationens säkerhet före smutskastning och trams. Att man vågar samtala och förhandla med dem i riksdagen som vill försvara Sverige.