S-kandidaten Heléne Fritzon säger utan att skämmas, att ”vi har ordning och reda” i migrationspolitiken. Alla utom Peter Lundgren (SD) ville ta emot många fler migranter till Europa.

I SVT:s slutdebatt inför EU-valet ansåg åtta av nio partier att man ska ”stå upp för den fria rörligheten” och vill med ”ansvarsfull politik fördela migranterna mellan EU-länderna”.

Den enda avvikande rösten som tydligt stod upp för ländernas rätt att fatta egna beslut var Peter Lundgren (SD).

– Svensk migrationspolitik har totalhavererat och nu vill man exportera den till EU. Problemet är att EU inte upprätthåller de yttre gränserna, konstaterade han.

Flera partirepresentanter talade upprepade gånger om att Ungern och Polen inte tar sitt ansvar och tar emot de migranter som EU vill att de ska ta emot. Inte minst S-kandidaten kastade ur sig glåpord om rasism och högerextremism.

– Jag är så trött på det här. Allt som inte är socialdemokratisk politik påstås vara högerextremism, svarade Lundgren (SD).

– Vi har inte varit naiva, och ni har tagit efter oss.

Fullständigt verklighetsfrånvänt

Problemet är ju att partierna inte håller sig till verkligheten. Även om Ungern och Polen tog emot ett antal tiotusen migranter, så är trycket mot Europa så oerhört mycket större. Det är tiotals miljoner människor som vill in i EU och ta del av välfärdssystemen här.

Debatten handlade alltså om att det är rasism och högerextremism att inte ta emot några tiotusen migranter, samtidigt som man inte talade om hur man ska kunna ta emot tiotals miljoner som söker sig norrut och hoppas på en fri rörlighet över gränserna.

Finns det inget tak?

Jag hade gärna frågat kandidaterna om hur många miljoner som Europa kan ta emot. Finns det inget tak? Finns det ingen som helst vilja att försvara den välfärd som byggts upp för ländernas egna medborgare?

Svaret torde vara nej, det finns inget tak om man utgår från den moraliska dogmatism och godhetsutopism som dominerade fredagskvällens EU-debatt. Man är beredda att rasera all social- och trygghetspolitik som byggts upp de senaste 50 åren.

Moderaterna och Kristdemokraterna var ytterst försiktiga och ville inte gå emot godhetsdogmatismen, men de hävdade att man behöver ha asylskäl för att komma och att andra ska avvisas. Men vi vet ju att de som sätter sin fot i Europa blir kvar i Europa. Ytterst få av de som får avslag lämnar. Alliansregeringen kunde ju inte ens försvara de inre gränskontrollerna när de utsattes för mediala attacker (”reva”).

Alldeles för många

Peter Lundgren sa att Sverige ska ”ta emot det vi kan klara av”, och ”vi har uppenbart tagit emot alldeles för många under väldigt många år”.

Det var ett besked som han var mycket, mycket ensam om att stå för.