De höll på att tappa hakan på socialkontoret i Södertälje när en person som hade parkerat en röda Ferrarin kom in för att lämna ansökan om socialbidrag.

Vid kontroll visade det sig att personen inte ägde bilen men hade tillgång till den och körde den. Även om det inte går att bevisa, så chefen för försörjningsstödet i kommunen, att bilen ägs av en bilmålvakt.

– Vi ser det då och då när vi ställer frågor till de som söker försörjningsstöd. De kör bilar men äger ingenting, säger hon till tidningen Hem & hyra.

Det är ett välkänt beteende i dagens Sverige att personer anlitar bilmålvakter för att slippa parkeringsböter och inte synas som bilägare.

Sätten att fuska sig till bidrag är många. Försörjningsstödet i Södertälje tyckte det var konstigt att så många singlarna hade socialbidrag. När de började ställa frågor och utredde misstänkt fusk upptäcktes många fal där man fejkat skilsmässor för att få extra bidrag och en lägenhet till som kunde hyras ut.

En av de granskade misstänks ha lurat till sig 748 708 kronor vid 106 tillfällen under 2010–18. Kvinnan har uppgett att hon bor själv och är skild och därför fått pengar till hyran. Men efter att man kartlagt kvinnan via bland annat sociala medier så kom utredarna fram till att kvinnan inte alls bor i lägenheten i Södertälje utan hos en man i en annan kommun.

Granskningarna har givit resultat.

– Utbetalningarna av försörjningsstöd har minskat med en miljon kronor i månaden sedan våren 2018, säger chefen.

Men det är en stor utmaning att avslöja fusk. Det tar tid och är svårt att helt
få bukt med det.