Mönstret går igen. Av de nio självmordsbombarna i kyrkor och hotell på Sri Lanka var flera välbärgade och välutbildade på samma sätt som de 19 islamister som utförde 11 september-attacken i USA 2001.

Minst 253 människor dödades på påskdagen då nio självmordsbombare sökte upp fullsatta kristna kyrkor och frukostserveringen på hotell för västerlänningar på Sri Lanka.

Nu börjar uppgifter om deras bakgrund bli kända, även om polisjakten på ansvariga och medhjälpare fortfarande pågår. I stort sett varje dag grips nya misstänkta och sprängmedel hittas.

Hotet om nya dåd hänger också som ett orosmoln över invånarna i Sri Lanka. Katolska kyrkan har beslutat att ställa in också kommande söndagsgudtjänst eftersom säkerhetsläget är spänt.

Välbärgade med universitetsstudier i utlandet

På onsdagen offentliggjorde polisen namnen på de nio självmordsbombarna. De kom från ordnade förhållanden, ofta med en levnadsstandard högt över genomsnittet i Sri Lanka. 

– De flesta av dem är välutbildade och tillhör medel- eller övre medelklassen, finansiellt är de självständiga och deras familjer är ekonomiskt stabila, det är en oroande faktor i detta, säger Sri Lankas premiärminister Ruwan Wijewardene.

De nio var knutna till två extrema islamistiska organisationer, National Towheed Jamaat (NTJ) och Jammiyathul Milathu Ibrahim. Båda har haft förbindelser med IS och när IS-ledaren al-Bagdadi för ovanlighetens skull framträdde i en video tidigare i veckan hyllade han attackerna i Sri Lanka som en revansch på de förluster som kalifatet gjort i Syrien. 

Det som är offentliggjort är att grundaren av NTJ, 40-årige imamen Zaran Hashim, utlöste självmordsbomb på lyxhotellet Shangri La i huvudstaden Colombo. När polisen stormade NTJ:s lokaler efter påskdagens attentat sprängde hans far och bröder sig själva till döds.

Söner till miljardär

Två av självmordsbombarna var bröder och söner till en miljardär. Ilham och Inshaf Ibrahims far Mohamed Ibrahim blev miljardär på kryddhandel. Familjen bodde i en treplansvilla och hade flera lyxbilar som bröderna körde runt med i huvudstaden Colombo.

Fadern är nu gripen, misstänkt för att ha bidragit till sönernas radikalisering. 

När polisen kom hem till Ilham Ibrahims fru, Fathima Ilham, sprängde hon bombbälte som dödade henne, deras två små barn och de tre poliser som kom för att förhöra henne.

En fjärde självmordsbombare, Abdul Latheef Jamed Mohamed, hade studerat ingenjörsvetenskap på universitet i Storbritannien och Australien.

Fyra av gärningsmännen utreds för att ha åkt till Turkiet, Syrien och Irak för att knyta band med IS.

*

Se mer: Fox News, DN, Guardian, Jakarta Post/AFP,