Det är i en intern mätning åt LO som det framgår att stödet för S är nere på historiskt låga nivåer bland LO-medlemmarna. 

Den intern mätningen inom LO, som Expressen tagit del av och som blev klar i april, uppgav endast 32,2 procent av medlemmarna att de ska rösta på S i EU-valet, en nedgång med 9 procentenheter jämfört med resultat i riksdagsvalet. 

Grafik från Expressen TV.

Nästan lika många uppger i mätningen att det ska rösta på SD: 26,5 procent.

Dramatiken i siffrorna blir tydlig om man jämför med förra EU-valet 2014. Då röstade 55 procent av LO-medlemmarna på S och 12,6 procent på SD, enligt en sammanställning av Novus. 

Gapet mellan de två partierna har alltså minskat från 43 till mindre än sex procentenheter på bara fem år, om nu LO:s egna siffror står sig.

Socialdemokraterna har åter tagit till smutskastning mot Sverigedemokraterna för att försöka rädda kvar väljarna i EU-valet. Från Socialdemokraterna har man talat om att valet är en folkomröstning om SD, och försökt ifrågasätta partiets trovärdighet och beskrivit det som högerextremt.

Sverigedemokraterna har å sin sida svarat med en affischkampanj med budskapet: ”Det är inte första gången sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”.

Inför riksdagsvalet var smutskastningen i slutskedet framgångsrikt. Frågan är om det fungerar mer än en gång. Smutskastning som inte bygger på fakta brukar väljarna såsmångom genomskåda.