Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll blir på tisdag föremål för misstroendeomröstning i riksdagen. Det hänger på en röst att hon ska fällas och tvingas avgå.

Allt fler räknar med att Centerpartiet är ett lydigt stödparti åt regeringen och därför inte röstar emot Strandhäll. Men det betyder inte att statsminister Stefan Löfven kan vara lugn.

S-MP-V-C har exakt 175 mandat. De partier som vill fälla henne för inkompetens och lögnaktiga besked, M-SD-KD-L har 174 mandat.

Är fler riksdagsledamöter från regeringssidan frånvarande under omröstningen kan misstroendet gå igenom.

Men även om alla är närvarande, finns två ledamöter som kan avgöra utfallet.

Centerkvinnan Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten, följde vid regeringsbildningen inte partilinjen. Hon röstade nej till Stefan Löfven i statsministeromröstningen. Om hon åter har en mot S-ledda regeringen mer kritisk inställning kan hon rösta emot Strandhäll, och då blir det majoritet för misstroende mot ministern som måste avgå.

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl är politisk vilde, sedan hon hoppat av Liberalerna som krävt att hon skulle lämna sin stol efter fiffel med bostadsbidraget. Frågan är om hon alls kommer att delta i misstroendevoteringen. Uteblir hon, eller om hon går emot L i att stödja misstroendet, då sitter Annika Strandhäll kvar.

Statsministern är uppenbart nervös.

– Det är självfallet så att jag inte vill att ett statsråd ska bli utröstad, säger Stefan Löfven till Expressen om risken att hans socialförsäkringsminister tvingas bort.

Skälet till riksdagens starka kritik mot Annika Strandhäll är att hon strax före riksdagsvalet sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Det framstod som att politiska skäl låg bakom. Det är olagligt för en minister att sparka myndighetschefer av politiska skäl.

Därför ändrade Strandhäll skäl till avskedet när hon vittnade inför Konstitutionsutskottet i april. Men flera höga chefer inom Försäkringskassan har skrivit brev till KU och talat om att Strandhäll inte ger en korrekt beskrivning av hur avskedandet gick till.

Riksdagen ska ta ställning till om man tror på Strandhälls nya skäl eller om man anser att hon ljugit för KU och agerat olagligt.