Genom att rädda Annika Strandhäll accepterar riksdagen att skyddsnätet tunnas ut för dem som gör rätt för sig. Regeringen ville spara eftersom flyktingkris och annat kostade mycket pengar, konstaterade Henrik Vinge (SD).

Under debatten inför misstroendevotum om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll gav vice gruppledaren Henrik Vinge skälen för Sverigedemokraterna att rösta för misstroende.

– Vi är så oerhört besvikna över hur den gamla stolta socialdemokratin som var med och byggde upp de här trygghetssystemen nu river ned dem och inte ens kan stå för att man gör det utan försöker lägga över skulden på en tjänsteman som bara har gjort det hon blivit tillsagd att göra.

– Under den förra mandatperioden ville den socialdemokratiska regeringen spara in på det här. Flyktingkris och andra saker kostade mycket pengar, och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll gav Försäkringskassans generaldirektör i uppdrag att dra åt svångremmen. Färre skulle beviljas sjukpenning, och fler skulle utförsäkras.

– Generaldirektören gjorde som hon blev tillsagd, så när människor kom och ville utnyttja det välfärdssystem som de själva har betalat för fick de beskedet att det inte fanns några pengar. Många blev förstås väldigt besvikna. Många blev så besvikna att det socialdemokratiska partiet riskerade att förlora väljare inför valet 2018. Då fick Annika Strandhäll återigen uppdraget att försöka lösa detta, och det hon då väljer att göra är att sparka generaldirektören för Försäkringskassan.

Är det de utförsäkrade som är ”hatsvansen”?

Inför misstroendedebatten talade statsminister Stefan Löfven om att en ”hatsvans” jagade Annika Strandhäll. Henrik Vinge frågade vilka Löfven syftade på.

– Jag undrar vilka statsministern egentligen menar när han talar om hatsvans. Jag undrar om han syftar på alla dessa människor som socialdemokratin har utförsäkrat och nekat sjukpenning och som är arga och naturligtvis besvikna över att det trygghetssystem som de själva har betalat för inte fanns där när de så väl behövde det.

Vanligt, hederligt folk drabbas av migrationen

Vinge konstaterade att socialförsäkringssystemet betalats av det svenska folket, och det ska komma det svenska folket till del.

– Vanliga, hederliga människor som går till sina arbeten, betalar skatt och gör rätt för sig, gör det ofta i tron att det finns ett skyddsnät som kan hjälpa dem om det skulle hända dem någonting, till exempel sjukdom eller olycksfall. De tänker att det finns ett socialförsäkringssystem som kan ge dem en dräglig ekonomisk tillvaro även efter att olyckan slagit till.

Istället för att leva upp till detta har människor, sa Vinge, reducerats till att bli brickor i ett socialdemokratiskt maktspel för att dölja hur skyddsnätet används till annat än att skydda de som arbetar och sliter i vardagen.