Den norska regeringen har enats om att dra tillbaka uppehållstillståndet för personer som har anslutit sig till terrororganisationen IS i Irak och Syrien. Norska medborgare som återvänder därifrån ska åtalas.

Det norska regeringspartiet Fremskrittspartiet startade sitt landsmöte på fredagen. Partiets statsråd passade på att offentliggöra flera beslut som regeringen har beslutat.

Justitieminister Jøran Kallmyr ska instruera norska Migrationsverket att dra tillbaka både tillfälligt och permanent uppehållstillstånd för alla med en IS-anslutning.

– De kommer därför inte ha rätt att återvända till Norge, säger Kallmyr till Verdens Gang, VG.

Den nye justitieministern, som tillträdde i mars, offentliggjorde nyheten från talarstolen under Fremskrittspartiets kongress på Gardermoen under fredagseftermiddagen.

– Norska medborgare som har anslutit sig till IS kommer att åtalas om de återvänder. Om de har barn kommer de att bli föremål för socialtjänsten, säger Kallmyr.

Ingen familjeåterförening i Norge

Tidigare på fredagen tillkännagav partiledaren och finansministern Siv Jensen att regeringen kommer att instruera Migrationsverket att neka familjeåterförening i Norge för personer med IS-anslutning som ansöker om det.

Sedan tidigare har den norska regeringen med statsminister Erna Solberg i spetsen öppnat för att hämta hem föräldralösa norska barn till IS-krigare från lägren i Syrien. Även andra barnen från IS-område är Norge beredd att låta återvända, men de ska då placeras hos andra än sina föräldrar.

På frågan vad Siv Jensen säger till en mamma som anslutit sig till IS, svarar hon:

– Det är inte synd på dig. Du har valt en väg där du har riskerat säkerheten för dig själv, och inte minst dina barn. Låt mig göra det tydligt: Vi kommer inte att lyfta så mycket som ett finger för att hjälpa dig, sade Jensen enligt VG.

Kritik från vänster

Norska vänsterpartiet SV är kritiska. Parlamentsledamoten Petter Eide menar att om IS-krigare som är misstänkta för krigsförbrytelser inte tillåts återvända till Norge kommer de inte att kunna åtalas.

– Resultatet blir att de som har begått de allvarligaste brotten, dödade civila, våldtagit, halshuggit barn, skulle gå fria, säger han enligt VG.