Det var lite av ett historiskt ögonblick när ett av de gamla, etablerade partiernas partiledare stod jämte Jimmie Åkesson och höll gemensam pressträff.

Bilder säger mer än tusen ord, brukar det heta. Att Jan Björklund nu stod tillsammans med Jimmie Åkesson för att annonsera debatturné, visar att det ändå finns lite anständighet kvar i etablissemangskretsar.

Historisk bild från 1971.

När bilderna nu kablas ut, kommer jag att tänka på den första gången någonsin som de tre borgerliga partiledarna Thorbjörn Fälldin (C), Gunnar Helén (FP) – och Gösta Bohman (M) visade sig på bild tillsammans. Det var 2 november 1971. Dagen då det borgerliga blocket föddes. Även om pressträffen handlade om krav på sänkta skatter (se mer i HD)

På den tiden var det Moderaterna som ansågs ”pestsmittade” och dem man inte skulle ha något samarbete med. Men C-ledaren Thorbjörn Fälldin, som valts till partiledare några månader tidigare i juni 1971, ville utmana Socialdemokratin om regeringsmakten.

Samma historiska skeende är inte att vänta efter dagens pressträff med Björklund och Åkesson. Men kanske kan anständigheten i den politiska debatten bli något högre framöver.

SvD-reportern Göran Eriksson svarar på frågan om vem kommer att vinna på debatturnén?

– Kanske väljarna, om man ska vara välvillig. EU-debatterna mellan Björklund och Åkesson kommer att vara underhållande, båda är skickliga debattörer, och väldigt tydliga: de båda partierna har radikalt olika syn på den Europeiska unionen.

Och det går både att samtala med och göra upp med Sverigedemokraterna. Visserligen bara om debattschema, men ändå.

Att det som hänt är betydelsefullt framgår av att många kommentarer varit sura. ”Fiasko”, skriver Nyheter24 som menar att både L och SD redan förlorat, hur de nu kan veta det.

En moderat frågar: ”Men varför skall Jimmie Åkesson hjälpa en utgående Jan Björklund att klarar L kvar i EP?” En GT-journalist skriver: ”att Björklund står och myser bredvid en sprudlande glad Åkesson som mjölkar stunden att få normaliseras bredvid en liberal partiledare på gemensam PK är en historiskt dålig manöver.”

”Noterar att L nu ser till att ge SD ordentligt med både medietäckning och ökad möjlighet till inflytande över svensk politisk debatt”, skriver en annars sansad SvD-redaktör Tove Lifvendahl.

”Har Björklund blivit galen?” frågar S-debattören Helle Klein. (Se fler utfall på Twitter)

Det som bidrar till att göra läget nervöst är att EU-valet är så öppet. Opinionsmätningarna slår kraftigt åt olika håll. Förmodligen därför att det är mycket svårt att bedöma vilka väljare som faktiskt kommer att gå och rösta den 26 maj (eller förtidsrösta från 8 maj).

Redan i vintras sa Jimmie Åkesson att partiets största motståndare var soffan. Alltså risken att SD-väljare stannar hemma i soffan, istället för att gå och rösta.

Ur det perspektivet är en debatturné mellan två tydliga alternativ en mycket god idé som stärker demokratin.