Vänsterpartisten i Bryssel, Malin Björk, ska betala tillbaka EU-traktamente sedan hon avslöjats i SVT med att ha tagit ut traktamente de dagar hon inte reser.

Under partiledardebatten gick Jonas Sjöstedt (V) till storms mot de andra partierna för att man inte redovisar kvitton på den kontorsersättning som EU-ledamöterna får i Bryssel.

Nu avslöjar SVT att hans egen partikamrat plockar ut miljonbelopp i dagtraktamente när hon är i Bryssel, trots att hon bor och är skriven i Bryssel.

Detta är inte tillåtet i Sverige, enligt Skatteverket.

3000 kr om dagen

Den gångna mandatperioden har Björk tagit ut 3000 kr i traktamente per dag i 357 dagar, vilket enligt SVT:s beräkningar innebär att hon kvitterat ut omkring en miljon kronor i traktamenten.

Malin Björk menar att hon gjort upp med parlamentets administration om att hon kan använda pengarna för resor i Sverige. Men det är för hotell och resor som den av Jonas Sjöstedt kritiserade kontorsersättningen är till för.

Malin Björk tar alltså ut ersättning två gånger för resor till Sverige.

Men hon berättar också annat hon använt pengarna till.

”Jag har också köpt in hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på”, säger hon till SVT

Inga kvitton sparade

Samtidigt säger hon sig inte ha sparat några kvitton över utgifterna för traktamentespengarna.

”Vår ledamot Malin Björk har visat kvitton hela vägen”, sa Jonas Sjöstedt i riksdagsdebatten förra veckan.

Nu uppger Vänsterpartiet att Malin Björk ska göra återbetalning, men det är oklart hur stor den kommer att vara.