En något märklig debatt ägde rum igår under riksdagens frågestund. Statsministern hänvisade till en lunch för att lugna kritiker av det faktum att Socialdemorkaterna i Europa vill krossa den svenska modellen.

Det var Mattias Karlsson (SD) som ställde frågan om det är svenska Socialdemokratins vallöften som gäller, eller de helt motsatta vallöften som ges från den socialdemokratiske kandidaten till kommissionsordförande, holländaren Frans Timmermans.

– Frans Timmermans har gett uttryck för att han vill införa minimilöner i hela Europa, vilket skulle slå undan benen för den svenska modellen med kollektivavtal. Han har uttryckt stöd för att ge Europeiska unionen beskattningsrätt. Han har gett uttryck för att han tycker att Europeiska unionen i ännu större utsträckning ska ta emot migranter som kommer över Medelhavet. Han har motsatt sig den typ av gränskontroller som Sverige införde för att skydda vårt samhälle från systemkollaps i migrationskrisens spår, sa Karlsson.

Sedan frågade Karlsson om väljarna kan lita på besked från S i Sverige när S i Bryssel företräds av en person som står för rakt motsatt politik.

Löfven hänvisade till lunch

Stefan Löfvens svar var något udda.

– Herr talman! Jag har precis ätit lunch med Frans Timmermans. Vi diskuterade utvecklingen i Europa och naturligtvis också det som kommer att ske under nästa lagstiftningsperiod. Frans Timmermans har inga som helst förslag på att flytta några ytterligare beslutsbefogenheter från länderna till Bryssel, sa Löfven.

Varpå Karlsson replikerade,

– Frans Timmermans säger uppenbarligen andra saker i offentliga debatter än vad han säger på luncher med statsministern.

Vill flytta allt mer makt till Bryssel

Det är ju ett faktum att Frans Timmermans sagt sig vilja avskaffa alla gränser och gränskontroller. Han vill se ett system med minimilöner i hela Europa. Han har sagt att han vill ge EU beskattningsrätt.

Denna replikväxling är ett flagrant exempel på det dubbelspel som de gamla partierna (det gäller såväl socialdemokrater som liberaler och moderater/kristdemokrater) spelar i Europapolitiken. Man säger till svenska väljare att man är emot maktkoncentration, men är med i partigrupper i Bryssel som inte vill något annat än flytta så mycket makt som möjligt bort från medlemsländerna.

Nytt konservativt alternativ kan göra skillnad

Det är därför EU-valet den 26 maj är så viktigt. Nu finns för första gången någonsin möjlighet att en partigrupp som är EU-skeptisk blir stor nog att påverka inriktningen av unionen. Den konservativa ECR-gruppen där Sverigedemokraterna ingår kan bli lika stor som den socialdemokratiska. Blir det så, skulle EU-parlamentet få en annan ton.

Det är därför det är så viktigt att alla som vill begränsa Brysselbyråkratin går och röstar!

Nu finns chansen att göra skillnad. Ta den!

*

Källa: Riksdagens protokoll (pdf).