I 144 länder trakasseras kristna. Inga andra religiösa grupper utsätts för lika omfattande förföljelse och förtryck, enligt internationella studier.

Kristna är världens mest förföljda grupp. Det har sedan tidigare framgått av det politiskt och religiöst oberoende forskningsinstitutet Pew Research Centers mätningar av restriktioner av religionsfriheten. Vid deras senaste mätningen (2016) drabbades kristna av trakasserier i 144 länder, jämfört med 128 året innan. Det är fler än någon annan religiös grupp som utsätts för förföljelser och förtryck.

Nu har den tvärpolitiska kommissionen ”US Commission on International Religious Freedom” släpp sin årliga religionsfrihetsrapport. En av författarna, Gary Bauer, konstaterar: ”Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen och förföljelsen accelererar”.

Nära nivån för folkmord

Också brittiska UD har i en ny rapport, beställd av utrikesminister Jeremy Hunt, konstaterat att förföljelsen av kristna i delar av världen är nära nog på folkmordsnivå. Studien som letts av biskop Philip Mounstephen uppskattar att en av tre kristna utsätts för religiös förföljelse.

Kristna står inför att bli utplånade från Mellanöstern, skriver man i rapporten.

Politisk korrekthet att inte kritisera förföljelsen av kristna

Det finns en utbredd ovilja att tala om förföljelsen av kristna, säger brittiske utrikesminister Jeremy Hunt till BBC.

– Vad vi glömt i andan av politisk korrekthet är att de kristna som förföljs faktiskt tillhör de fattigaste på jorden, säger han.

Det officiella Sverige blundar

Inte minst Sverige blundar för förföljelse av kristna. Regeringens utrikesdeklarationer har utelämnat förföljelsen av kristna minoriteter under flera år, samtidigt som andra minoriteter omnämns flitigt.

”Mitt under IS folkmord på kristna och andra minoriteter utsåg utrikesminister Margot Wallström även ett särskilt sändebud mot islamofobi och antisemitism – men inte för utsatta kristna”, skriver i Svenska Dagbladet Jacob Rudenstrand, bitr generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen. Efter mycket kritik har titeln ändrats till ”sändebud för interkulturell och interreligiös dialog”.

När kristna attackerades på svenska flyktingboenden utlovade tidigare kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke en handlingsplan, men när ”Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott” offentliggjordes omnämndes inte attackerna mot kristna flyktingar en enda gång. Detta kan jämföras med exempelvis 24 omnämnanden av muslimers utsatthet.