Ljög socialförsäkringsminister Annika Strandhäll inför KU om varför hon avsatte Försäkringskassans generaldirektör förra året? Strandhäll gav ett skäl då, och ett annat nu.

Under pågående KU-granskning har två tidigare toppchefer för Försäkringskassan skrivit ett öppet brev till Konstitutionsutskottet (KU) där de anklagar ministern för lögn.

Det är Strandhälls agerande i samband med att hon för ett år sedan avsatte dåvarande generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, som nu granskas.

Begler har själv tolkat skälet till att hon fick foten av Strandhäll: ”De politiska vindarna blåser”.

Strandhäll har däremot sagt att avgången inte beror på kritik mot Begler. ”Det uppdrag hon fick för tre år sedan har hon utfört väl och hon har hanterat de utmaningar som mött henne. Men vi är också på det klara från regeringens sida att vi behöver något annat inför framtiden.”

Riksdagsman Christer Nylander (L) anmälde då Strandhäll till KU eftersom Beglers tvingats bort i strid med lagen om offentlig anställning, LOA. Förflyttning från en tjänst som verkställs omedelbart, som Beglers, bara om det finns ”synnerliga skäl”.

Lagen finns där så att det inte ska vara enkelt för regeringen att lägga sig i myndigheternas löpande arbete. Sverige har en unik självständighet för myndigheterna och därför är ”ministerstyre” inte tillåtet.

När Strandhäll frågades ut i KU förra månaden hade hon ändrat sin version. Begler hade fått gå därför att hon inte skötte sitt uppdrag vid Försäkringskassan.

Många drar slutsatsen att statsrådet antingen har ljugit för KU, vilket är mycket allvarligt, eller vid pressträffen för ett år sedan. De två tidigare cheferna på Försäkringskassan menar att det är det förstnämnda. 

Dagens industri skriver i ledare idag: ”Saken är illa skött. Särskilt i ljuset av att Stefan Löfven och hans regering ständigt talar om hur demokratin vittrar i Polen och Ungern för att deras regeringar otillbörligt försöker styra myndigheter. Oppositionen bör väcka misstroendevotum mot Annika Strandhäll.”

Under dagen klargjorde Sverigedemokraterna att partiet är redo att stödja ett misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll om lögnanklagelserna som nu riktas mot henne stämmer. Det säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson. 

Enligt honom är det tydligt att Annika Strandhäll gett motstridiga svar på varför man sparkade Ann-Marie Begler.

– Det ser väldigt illa ut och det ser ut som att man försöker skylla sina egna misstag på sina tjänstemän. Det är verkligen inte förtroendeingivande, säger Mattias Karlsson till Expressen.