PRESSGRANNAR. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har i det förflutna klippt banden till sina ungdomsförbund när dessa tagits över av extremister. Det är dags för Socialdemokraterna att göra detsamma.

Det är i en ledare i Smedjan som Lars Anders Johansson framför kravet på att Socialdemokraterna måste göra upp med extremismen som sprids från ungdomsförbundet, SSU:

”Stefan Löfven har hittills undvikit att kommentera uppgifterna om sitt eget ungdomsförbund. Om partiet väljer att lägga locket på kommer det förmodligen att straffa sig längre fram. Om det är från sådana kretsar som styr SSU:s Skånedistrikt som partiet ämnar hämta sina framtida företrädare lär socialdemokratins dagar vara räknade.

Om inte Löfven reagerar med krafttag och utesluter de inblandade i Skånedistriktet och förbundsordförande Philip Botström återstår att klippa banden med hela ungdomsförbundet. Det har hänt förr, och ett parti som berömmer sig om sin fina värdegrund har inte råd att samtidigt agera plantskola åt extremister.”

Hur länge ska SSU:s extremism fortgå?

Smålandsposten skriver i ledare: Hur länge får SSU hållas? om det faktum att SSU försvarat att man på 1 maj skanderade ”krossa sionismen”.

”SSU verkar inte själva förmå att hantera situationen. Frågan är om partiet tänker hjälpa till. På första maj talade statsminister Stefan Löfven om arbetet för människovärde och mot extremism. Om situationen inom det egna partiet inte löser sig kan det hända att orden börjar klinga lite falskt.”

Fördöm antisemitismen under första maj, Löfven

Gefle Dagblad kräver på ledarsidan: Träd fram och fördöm antisemitismen, Stefan Löfven!

”Förra hösten avslöjades en extrem falang inom den skånska avdelningen av Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU. I en rad artiklar kunde Kvällsposten rapportera om företrädare som uttryckt antisemitism eller homofobi. Det framkom även att det fanns medlemmar som delat våldsbejakande inlägg och att distriktet bjudit in en radikal predikant till ett panelsamtal.”

Problemet har blossat upp igen med krossa-sionismen-budskapet. ”Och det är det minsta man kan kräva av Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven. Fördöm antisemitismen som uttrycktes under förstamaj-tåget i Malmö, statsministern.”

S brunmålar andra men har extremister i egna led

Norrbottens-Kuriren skriver på ledarplats: ”Det är ju bara några månader sedan en islamistisk och våldsbejakande falang inom SSU Skåne avslöjades. Det framstår som Socialdemokraterna månar om dem som uttrycker hat mot Israel och dess invånare. Samtidigt som man gärna brunmålar andra.”