När Jimmie Åkesson hoppade in i bil för att åka från Mariestad på torsdagseftermiddagen kastades banger mot bilen, med kraftig smäll och rökutveckling som följd. Ingen skadades.

Sverigedemokraternas partiledare är ute på valturné och håller välbesökta torgmöten i flera städer varje dag. När han skulle lämna Mariestad hördes en kraftig smäll vid hans bil och rök spreds.

Det finns inget uppgift om huruvida bilen träffats. En anmälan om försök till misshandel och försök till våld mot tjänsteman är upprättad, eftersom även poliser befann sig i bilen.

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger att han ser på händelsen delvis som ett konkret resultat av en polarisering som skett i den politiska debatten sedan förra valet. 

– Det är därför helt centralt att alla tänker efter hur de uttrycker sig och hur de beter sig för det finns enstaka galningar som kan komma att tro på det som sägs och sprids och det kan resultera i allvarliga händelser, till exempel det som skedde tidigare idag som tack och lov slutade på ett okej sätt, säger Gustafsson till SVT.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar uppgifterna i ett mejl till TT: ”Varje attack mot våra folkvalda politiker är en attack på vår gemensamma demokrati. Händelsen gör mig oerhört bestört och jag vill uttrycka min empati för Jimmie Åkesson och hans familj i denna stund”, skriver han.

Enligt uppgifter till Expressen kastades ett föremål precis när Åkesson hoppat in i bilen. En smäll hördes och rök syntes på platsen.

– Ingen skadades lyckligtvis och polisen agerade väldigt snabbt. Men givetvis blir man chockad när något sprängs alldeles bredvid, säger Mikael Eriksson, stabschef hos Åkesson till tidningen och fortsätter:

– Det här var en direkt attack mot demokratin.

Polisen har ingen misstänkt i ärendet.

Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo, säger att polisanmälan handläggs av polismyndigheten och inte av Säkerhetspolisen.

– Det var ingen som skadades vid den här incidenten. Det är vi väldigt glada för så klart. Det är vårt uppdrag att skydda den centrala statsledningen och det innebär bland annat att våra politiker ska kunna utföra sitt uppdrag tryggt och säkert, säger hon.