Folk har fått nog. Ilskan över det rekordhöga bensinpriset sprider sig som en löpeld över landet. Och upprördheten har nått hela vägen till regeringen – där ministrarna själva slår sig fria från ansvar.

Bensinpriset slår nya rekordnivåer, en liter kostar nu 16,79 kronor.

Folkliga vreden märks i att Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” får tusentals nya undertecknare varje dag, och nu på fredagen beräknas man ha 300 000 människors stöd. Där vittnar många om att de får allt svårare att leva sina liv på landsbygden med dagens pris.

Alexandra Aronsson, 29, som bor utanför Löddeköpinge i Skåne, har reagerat på en Aftonbladet-kolumn där det hävdas: ”Det är inte en mänsklig rättighet att leva på landet.”

– Då blev jag upprörd. Vi har inte råd att flytta i nuläget. Det är en tuff bostadsmarknad och skitsvårt att köpa hus. Jag har 3,5 mil till jobbet och börjar jag klockan 07 så måste jag ta bussen klockan 23 kvällen innan. Det funkar ju inte, säger hon till Aftonbladet.

Aronsson påpekar att det finns dom som har det än värre.

– Tant Astrid som bor i Stora Harrie måste köra sin skruttiga Opel Astra till Lunds sjukhus för att få sin dialys.

Finansministern slår ifrån sig

I Aftonbladet kommenterar finansminister Magdalena Andersson (S) upproret.

– Det är ett högt bensinpris. Det har ju ökat med 1,50 sedan i februari. Men det är också viktigt att påpeka att inte ett enda öre av det handlar om bensinskatten, utan det är omvärldsfaktor. Det handlar om kronans värde, men framför allt det som händer i Libyen och Venezuela och hur Opec agerar, säger Andersson.

Även miljöminister Isabella Lövin (MP) menar att svensk skattepolitik har lite påverkan på bensinpriset.

Detta säger ministrarna trots att kalla fakta visar att över 10 kr per liter är skatt, se Samtidens artikel om bensinpriset.

Finansministern: Bensinen är inte dyrare

Finansministern menar dessutom att det inte blivit dyrare om man se över en längre tid.

–  Det är faktiskt inte så att det är dyrare att köra till jobbet i dag än det var för 15 år sedan, tack vare att även de begagnade bilarna är så pass mycket bättre.

Ännu högre om inte SD agerat

Aftonbladet frågar finansministern om indexeringen av bensinskatten, som infördes 2017. Andersson försvarar den. Men Aftonbladet glömmer nämna att det också fanns en ”överindexering” på bensinskatten på två procent som togs bort inför 2019 av M, KD och SD i statsbudgeten som röstades igenom i december.