Upp till 90 procent av stölderna av båtmotorer och bildelar, liksom hälften av bostadsinbrotten i Sverige begås av utländska ligor, uppger Noa, polisens nationella operativa avdelning.

En stor del av de stölder som begås i landet begås av inresta ligor från andra länder. Brottsbekämpning står också högt på dagordningen för väljarna.

SVT Nyheter har därför frågat de politiska partierna vad man vill göra i EU för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Sverigedemokraterna betonar gränskontrollernas betydelse. Andra sätter utvecklat polissamarbetet i Europa främst (S, M, C, KD, MP, V). Liberalerna vill ge utländsk polis möjlighet att arbeta i Sverige.

– Vi ser i dag en ökande internationell kriminalitet till följd av den fria inre rörligheten och bristen på yttre gränskontroller. Vi saknar på grund av unionsrätten möjligheten till stadigvarande inre gränskontroller. Den internationella kriminaliteten, vare sig det är terrorism eller stöldligor behöver bemötas med samarbete och informationsutbyte, men även med förstärkta yttre- och inre gränskontroller, svarar SD till SVT.