Jimmie Åkesson har från början sett soffan som sin främsta motståndare. Och Sifo ger honom rätt: få SD-väljare tänker rösta i EU-valet.

Under sin valturné konstaterar Jimmie Åkesson att SD-sympatisörerna är de som i allra minst utsträckning tänker avge röst i EU-valet.

– Detta är viktigt. Är du Sverigevän och EU-kritisk – gå och rösta!, uppmanar Åkesson i kort klipp på partiets Facebooksida.

– Om man inte röstar, då ger man ju Jan Björklund och de andra vänsterliberalerna fritt spelrum att fortsätta med mer maktförskjutning till Bryssel, fortsatte han.

Få SD-väljare tänker rösta

Och Sverigedemokraterna har skäl att vara oroliga. Sifo har i mätning kunnat visa att betydligt färre av Sverigedemokraternas sympatisörer tänker använda sin rösträtt i EU-valet på söndag.

I flera mätningar hävdas att Sverigedemokraterna kan fördubblas från de 9,7 procent av rösterna som partiet fick i förra valet.

Men samtidigt visar Sifo i mätning gjord 10-14 maj att bara 59 procent av de väljare som sympatiserar med SD har absolut säkert tänkt att gå och lägga sin röst.

I USA är det viktigt att skilja på mätningar som frågar ”likely voters” från ”registered voters”. I det första fallet frågar mätinstituten om de intervjuade ”tänker gå och rösta”. Om personen säger nej, ingår inte svaret i mätresultatet. Enbart personen som säger att de tänker rösta, inkluderas i mätningen av partisympatierna.

Så går det normalt inte till i Sverige eftersom vi har högt valdeltagande. Men i EU-valet är valdeltagandet på amerikansk nivå, den har uppgått till mellan 38 och 51 procent i Sverige sedan vi gick med 1995.

Om SD ligger på 18-20 procent i mätningarna, utan att instituten tagit hänsyn till lägre valdeltagande för SD-sympatisörer, är det verkliga stödet för partiet på 10-12 procent.

Det är en ökning, men inte alls så stor som mätinstituten hävdar.

Men om Jimmie Åkessons uppmaningar om att gå och rösta följs, ja då kan partiet få högre stöd och fler mandat.