Den av LO och Svenskt Näringsliv ägda ”Europaportalen” vilseleder väljarna inför parlamentsvalet. Man riktar sig mot EU-kritiker med förvanskade sammanställningar.

Europaportalen går till angrepp mot SD genom att förvränga statistik. Under rubriken ”SD – minst aktiva svenskarna i Europaparlamentet” har man plockat ut vissa statistiska underlag, men valt bort andra. Allt för att nå ett partiskt utfall: sätta SD i dålig dager.

Aftonbladet hänger på under rubriken ”Han är latast av de svenska EU-ledamöterna” och anger att det är Peter Lundgren (SD).

Detta är falska nyheter skapade för den svenska publiken.

Om man istället följer internationell ranking, som det oberoende granskningsteamet ”MEP Software”, visar det sig att Peter Lundgren (SD) är en av de mest inflytelserika svenska ledamöterna i EU-parlamentet.

MEP Software använder 14 parametrar, dubbelt så många som Europaportalen, och har granskat alla parlamentariker i alla länder.

Då framkommer en helt annan bild.

Av hela Europaparlamentet, tillhör Peter Lundgren de sju procenten mest inflytelserika ledamöterna i Europa.

Av de svenska tar Peter Lundgren tredjeplatsen som mest aktiv. Allt medan S och M prenumererar på bottenplatserna, de som är ”lata” i enlighet med Aftonbladets språkbruk.

Europaportalen räknar bort att Peter Lundgren sitter i partiledningen för sin partigrupp. Istället räknar Europaportalen antal Twitterinlägg.

För Europaportalen är det alltså viktigare att skriva några meningar i sociala medier än att på riktigt påverka viktig lagstiftning vid sammanträden och förhandlingar.

Det är inte seriöst. Inte om man anser att politik handlar om maktutövning över lagar, regler och budgetmedel.

Europaportalen undergräver sin trovärdighet med att göra hemsnickrade rankingar som mer premierar opinionsbildning än maktutövning.

*

Den internationella och politiskt oberoende rankingen ser ut så här: