En vit kvinna som stryps till döds i musikvideo medan den svarte rapparen framför lyrik om att de vita ska dö, ”för bara svarta är välsignade”. Denna hatfyllda film lades upp förra veckan och har av YouTube inte ansetts vara brott mot deras värdegrund.

Det är en fransk rappare som släppt sin andra video. Nick Conrad dömdes i vintras till lindriga böter sedan han i en första musikvideo torterat vita barn och hängt vita män till lyriken, ”Jag går till daghemmen, jag dödar de vita bebisarna. Fångar och hänger deras föräldrar.”

Den videon tog YouTube till slut ner och rapparen dömdes till 5000 euro i böter i fransk domstol för uppvigling till våld, vilket BBC rapporterat. Detta för ett brott som kunnat ge fem års fängelse.

Ny våldsam video

Kritiken som första videon fick för rasism och hat har gjort rapparen känd i Frankrike. Nu är han tillbaka med ny musikvideo där refrängen är ”Jag knullar Frankrike, knullar Frankrike / Fram till ångest / Jag bränner Frankrike.”

På bilderna förför han en vit kvinna som han stryper på marken utomhus för att sedan köra därifrån i cabriolet medan lyriken lyder: ”De gör sina böner men de dör i slutet / För bara svart är välsignade, ja / Välsignade ja ja ja ja ja…”

I texten framför han också budskapet att han ska lägga bomber under deras kyrkor (pantheon).

Rapparen står inte nazister efter

Denna rasism skiljer sig inte på något sätt från den som nazister står för. Människor döms enbart på grund av deras hudfärg. Hatet är tydligt. Vulgärt. Och otvetydigt. Vita kvinnor ska knullas och strypas, eftersom de är vita. Vita män ska få sina huvuden krossade mot trottoaren eller hängas i träd bara därför att de är vita. Vita spädbarn ska slås ihjäl, bara därför at de är vita.

Men inga svenska medier har tyckt att domen mot rapparen eller hans agerande är uppseendeväckande, samtidigt som man lyfter varje rasistisk incident om den utförs av nazister.

Denna nyhetsbevakning är rasistisk i sig. Varför annars låta hudfärg på offer och gärningsmän avgöra nyhetsvärdet? Vita rasism ger stor uppmärksamhet, medan svart rasism tystas ner och förtigs.

Underblåser ökade motsättningar

Det skrämmande med rapparen är att han underblåser jargonger som finns i invandrartäta förorter.

Att det tystas ner innebär att hatet får pyra utan att störas. Och i lika hög grad som det väcker sympati i vissa kretsar så underblåser hatet av naturliga skäl motreaktion från andra. Det blir en upptrappning på båda de sidor som rasismen identifierar.

Istället för att tiga om rasismen mot vita, borde problematiken föras högt upp på samhällsdebattens dagordning. Vad beror utvecklingen på, och vad göra åt den?

Kan det, som Malcolm Kyeyune menar, härledas till Nietzsches tankar om ressentiment: driften att kompensera sin egen känsla av maktlöshet? Den som upplever ressentiment känner hat gentemot en annan grupp, därför att denna grupp identifieras som orsaken till det egna lidandet.

Motstånd mot rasism kan inte bara handla om viss rasism utan måste gälla åt alla håll. De som agerar annorlunda underblåser rasism, vad de än säger.

Rasism är alltid rasism.

*

Lyrik ur ”Häng de vita” (Pendez les blancs)

Jag går till daghem, jag dödar vita barn
Fånga dem snabbt och häng deras föräldrar (…)
Slå dem hårt, gör det rättvist
De stinker av döden, de pissar blodet
Häng dem i träden vid vattenkanten
Dessa fula frukter ger ett fascinerande spektakel (…)
Ta bort deras mänsklighet, låt dem vara livlösa föremål
Äg dem!
Black History X, detta är bara början