Svenssons ska inte ha råd att semestra i Thailand. Det är ett av Miljöpartiets viktigaste krav under deras pågående partikongress.

Forskare och debattörer har varnat för att höjd bensinskatt ökar klyftorna mellan stad och landsbygd, mellan låg- och höginkomsttagare.

Inför Jimmie Åkessons vårtal på Långholmen på lördagen medverkade partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt på scenen. Han såg det som en viktig seger när SD fick bort ”överindexeringen” av bensinskatten i årets statsbudget (tillsammans med M och KD). De extra två procentens höjning av bensinskatten ströks. Detta för att inte göra det ännu dyrare för vanligt folk att ta bilen.

Men Miljöpartiet höja skatterna på transporter. Sverige har redan nu världens högsta bensinskatt, där över 10 kr litern är skatt. Men Miljöpartiet vill driva upp det än mer, så att det blir ännu dyrare att åka till jobbet för dem som måste ha bil.

Och inte nog med det. Miljöpartiet vill kraftig höja flygskatten, så att vanliga familjer inte får råd att åka långt bort under semestern.

Partiet kräver på kongressen att skatten minst ska fördubblas på långresor, till exempelvis Thailand och USA.

Det är som att Miljöpartiet vill ta av svenska folket alla möjligheter att röra sig. Den som inte har råd får stanna hemma.

Samtidigt flyger MP-politiker kors och tvärs över världen för att vara med i klimatkonferenser som alltid vill sätta åt vanligt folks flygande.

Miljöpartisterna vill bestämma över och begränsa andra människors liv, medan de själva aldrig skulle komma på tanken att avstå en konferensresa, betald av skattebetalarna, för miljöns skull.

Det finns en arrogans här som påminner om den vi i historieböckerna läst om från fördemokratisk tid, och som då fanns inom den besuttna adeln.

Bara de rika har råd när MP får bestämma. För mig framstår miljöpartisterna som något av vår tids överklass.