Den redan höga EU-avgiften ska höjas ännu mer, kräver EU. Liberalerna vill att EU ska göra mer och vill därför betala mer. Sverigedemokraterna vill istället minska avgiften, vilket framkom i debatt i SVT:s Morgonstudio.

Svenskar betalar mest per person till EU av alla. Och nu vill EU höja den svenska avgiften som redan är på hisnande 40 miljarder kr med ytterligare 15 miljarder kr.

I SVT:s Morgonstudio diskuterade Liberalernas förstanamn inför EU-valet, Karin Karlsbro, och Sverigedemokraternas vice gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, om det är rätt att höja EU-avgiften.

– Det är fruktansvärt, sa Vinge. Det är pengar vi behöver i Sverige. Vi skulle behöva dem för att korta vårdköerna. Vi har en polis som måste lägga våldtäktsfall på hög därför att det saknas resurser. Vi har tusentals pensionärer som inte har råd att hämta ut sina mediciner.

Du menar att även nuvarande EU-avgift på 40 miljarder kronor borde sänkas?

– Definitivt! Sverige betalar allra mest. Avgiften borde sänkas rejält. Sverige har en jättedålig deal med EU. Vi har det sämsta avtalet av alla, det borde vi omförhandla, svarade Vinge.

Karin Karlsbro betonade samarbete och undvek frågan om höjd avgift.

– När Liberalerna talar om samarbete, låter det fint och så, kontrade Vinge. Men det Liberalerna egentligen vill, och det man beslutat på sin stämma, är att avskaffa Sverige som nation och verka för att EU ska bli en federation. Man vill inte bara flytta över ytterligare 15 miljarder kr utan flytta alla pengar till Bryssel, sa Vinge.

– Vi vill inte avskaffa Sverige, men vi älskar samarbete. Om man vill satsa på EU, kan man komma att behöva mer resurser, svarade Karin Karlsbro.

*

Se debatten: SVT Morgon (1 tim 24 min in i bandet)